Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd kriminell i personlig konkurs efter några år utan kriminalitet

I september 2007 återkallade han ett överklagande och accepterade dom om fängelse i ett år och sex månader för bland annat grova utpressningsbrott. Då var han ökänd gängledare. Efter avtjänat straff har han gift sig, fått barn och försökt försörja sig.
Det gick inte. Nu är 38-åringen försatt i personlig konkurs, knäckt av skatter och skadestånd.

I DD har han kallats Hubert P. Han började sin karriär som skinnskalle hemma i Ludvika. Första notering i belastningsregistret är från 1989 då han får ett strafföreläggande för skadegörelse, 17 år gammal.
Han blev snart uttalad nazist och engagerade sig i VAM, Vit Ariskt Motstånd, som under 90-talet rånade banken av påstått ideologiska skäl. Han dömdes därför 1992 till ett år och åtta månader för förberedelse till grovt rån och 1996 till fem år för ett bankrån i Torsby.
Straffet förde Hubert P till Kumla då ett gäng interner slog sig ihop och började kallad sig Brödraskapet. När ledaren mördades blev den då 25-årige dalanazisten ny ledare.

Bandidos
Nazistkopplingen fanns kvar när 38-åringen dömdes för grovt vapenbrott i umgänget med en bekant till Malexander-mördarna. Han bytte sen gäng till Bandidos. Som medlem där var han med om flera etableringar på olika orter. Under utredningen av mordet i underhuggargänget x-teams lokal i Falun satt han en tid anhållen för rättsövergrepp.
Slutligen greps han i april 2007 dramatiskt mitt i centrala Stockholm under ett utpressningsförsök. Han dömdes för det och för grov utpressning i Grängesberg tillsammans med en Bandidos-kamrat. En viss resignation kan i utredningen anas hos 38-åringen. Enligt offret i Stockholm ska han bara ha sagt en mening:
– Vi måste leva vi också...

Skadestånd
38-åringen överklagade domen men återkallade överklagandet och tog sina 18 månader. Ironiskt nog frikändes kamraterna för en del av brotten i Stockholm som han genom återkallandet ensam blev dömd för.
Efter frigivningen har det varit lugnt kring 38-åringen. Han har fått fru, barn och bostad och har försökt försörja sig.
Hans förflutna har hunnit ikapp.
Han söktes i konkurs av staten på grund av obetalda skatteskulder om 103959 kronor. Han har skulder till SCN om 138360 kronor. Brottsoffermyndigheten har en så kallad regressfordran om 251390 kronor mot honom. Det rör alltså skadestånd för brott som betalats ut till hans offer varefter kraven mot 38-åringen övertagits av myndigheten. Senaste domen innebar skadestånd om 48 000 kronor.

Utblottad
Den forne ligaledaren har medgett konkurs. Förvaltaren, advokat Magnus Walberg summerar tillgångarna ”såvitt framkommit” till 0.
Skulderna uppgår till 556 983 kronor.
De största fordringsägarna har nämnts. Andra skulder med koppling till hans tidigare kriminalitet är krav från Länsförskäkingar om 26 203 och 23 öre och från Trafikförsäkringsföreningen om 6 813 kronor.
Andra som inte fått betalt av 38-åringen är Ellos postorder sin vill ha 1 845 kronor och Landstinget som har krav på 277 kronor och 42 öre. Ingen utdelning är att förvänta.
DD har genom hans försvarare erbjudit 38-åringen att kommentera omständigheterna kring konkursen.
GUBB JAN STIGSON