Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd nazist tvingas sitta av fängelsestraff

/
  • Fredrik Vejdeland dömdes till fyra månaders fängelse.

Fredrik Vejdeland, chefredaktör och tidigare ansvarig utgivare för nazi-sajten Nordfront.se kommer inte undan sitt fängelsestraff. Kammarrätten i Göteborg gör samma bedömning som tidigare instanser, att det finns särskilda skäl att avstyrka Vejdelands begäran om fotboja.

Annons

37-årige Vejdeland dömdes 27 februari av Göta Hovrätt till fyra månaders fängelse då två överklagade domar samlades i en där Vejdeland fälldes för 26 fall av hets mot folkgrupp och två fall av yttrandefrihetsbrottet uppvigling. Brott han begått genom att vara ansvarig utgivare för Nordfront.

När Kriminalvården kallade till avtjänande 19 oktober begärde Vejdeland att få sitta av straffet hemma med fotboja. Vilket är normalt vid straff av den längden om den dömde lever ordnat och i ett hem som kan godkännas. Vilket Vejdeland gör.

Direkt stötande, konstaterade Kriminalvården och avslog begäran med hänvisning till brotten han dömts för och det faktum att Vejdeland hemma kan sitta och fortsätta ägna sig åt hets mot folkgrupp och uppvigling. Att han avgått som ansvarig utgivare har enligt Kriminalvården ingen betydelse. Brottsligheten är "av sådan art" att den kan fortsätta i eller från bostaden. Kriminalvården hänvisar därför till "särskilda skäl" att sätta honom i fängelse och konstaterar att det "vore stötande" att låta honom slippa. I en överprövning skriver kriminalvården att det vore "oförsvarligt" att tillåta Vejdeland avtjäna med fotboja.

Avslaget överklagades till förvaltningsrätten i Göteborg att reglerna säger att det bara är "i rena undantagsfall" och av "särskilda skäl" som någon kan nekas fotboja. Efter en genomgång av brotten Vejdeland dömts för konstaterar rätten sådana särskilda skäl föreligger i Vejdelands fall och avslår överklagandet. Inte oväntat förde han fallet vidare till Kammarrätten som beviljade prövningstillstånd. Sen följer tre meningar:

"Kammarrätten avslår överklagandet.

Fredrik Vejdeland yrkar att kammarrätten beviljar hans ansökan om verkställighet genom intensivövervakning med elektronisk kontroll.

Kammarrätten gör samma bedömning som Förvaltningsrätten."

För Fredrik Vejdeland återstår nu ett sannolikt fruktlöst försök att få upp målet i Högsta förvaltningsdomstolen innan han tvingas inställa sig på Skänninge-anstalten.

Medan processen pågått har också Vejdelands efterträdare som Nordfronts utgivare, Martin Saxlind, hunnit efterlysas av domstol då han inte kunnat delges en utredning om ännu ett fall av misstänkt hets mot folkgrupp i Nordfront. Saxlind är dessutom i en hovrättsprocess sedan han överklagas ett sex månaders fängelsestraff för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Kärrtorpskravallerna 2013.

Läs även: Doktorand lät nazist tala

Läs även: "Walles höll på ända in i döden"

Annons