Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd våldsman jagas: ”Han är farlig för andra”

Han är dömd för brott som grov våldtäkt och dråpförsök i över 100 domar. Han har grava missbruksproblem. Sedan i fredags jagas 54-åringen åter av polisen. I efterlysningen varnar Kriminalvården:
”Han är en fara för sig själv och allmänheten!”

Annons

54-åringen är en av länets tyngst belastade kriminella. Dömd för grov brottslighet av varierande slag under en kriminell karriär som varat sedan tidig ungdom.

2007 dömdes han för grov våldtäkt, grov misshandel och narkotikabrott till åtta års fängelse. Ett straff 54-åringen frigavs villkorligt ifrån i juni förra året. Sedan dess har han lagförts sex gånger för typiska brott som rattfylleri, grov olovlig körning och snatterier.
I april dömdes han till två månaders fängelse som han aldrig hann avtjäna förrän han i greps igen i juli, frigavs för att sedan häktas i augusti.
20 augusti dömdes han slutligen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för olaga hot, snatteri, två fall av grov olovlig körning, ett par narkotikabrott och brott mot knivlagen. Som alternativt straff mätte Falu tingsrätt ut fyra månaders fängelse.

Han överfördes till behandlingshem där han blev kvar tills i förra veckan.
Enligt anmälan från frivården har 54-åringen den aktuella dagen förklarat att han hellre skulle sitta i fängelse än delta i fortsatt vård. Och helt enkelt gått därifrån!
Personalen har förgäves försökt nå 54-åringen, men gav till slut upp.
Enligt anmälan bedöms risker för återfall i missbruk och kriminalitet som hög och det varnas för att 54-åringen utgör en fara inte bara för sig själv utan också för allmänheten. Som exempel på det kan nämnas att hotet 54-åringen dömdes för i senaste domen drabbade en kassörska i en butik där han snattat varor.
På fredagen beslutade Falu tingsrätt om ett omedelbart omhändertagande av 54-åringen. Ännu på måndagseftermiddagen var han dock på fri fot.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se