Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kände ångest mitt uppe i karriären

/
  • Regissören Paul Jerndal gick in i väggen, och filmprojektet
  • Scener från kortfilmen
  • Scener från kortfilmen

Skådespelerskan Cecilia Forss från Falun är aktuell i en ny kortfilm som har skandinavisk premiär på Way Out West i morgon.

Annons

Kortfilmen "Indigo" utspelar sig i New York och är 19 minuter lång, men huvudrollsinnehavarna, Cecilia Forss och Johan Matton, har bara en replik vardera. Regissören Paul Jerndal ville förstärka känslan av utanförskap, trots att de befinner sig i ett sammanhang med andra.

Cissi Forss, känd från bland annat "I rymden finns inga känslor" spelar en av huvudrollerna.

– Det var skönt att fokusera på att fylla sig själv med känslor och inte ha en massa repliker att fylla ut med. Jag kan tycka att man i film ibland öser på med för mycket och onödig dialog, säger Cissi Forss.

Filmen handlar om två unga, men väldigt olika personer som lever i New York, den ena är en framgångsrik och beundrad skådespelerska, den andra är inte riktigt där han önskar sig vara i livet. Båda bär på ångest och en känsla av tomhet. Liksom filmens karaktärer har Cissi drabbats av depression och ångest, och Paul av utbrändhet och utmattning när de befunnit sig mitt uppe i karriären, fast de "borde vara lyckliga".

– När jag slog igenom trodde jag att jag skulle vara världens lyckligaste, men så blev det precis tvärtom. Jag drabbades av panikångest och torgskräck för att prestationskraven blev för stora. Det har jag genom terapi tagit mig igenom, så nu mår jag bra, men det har präglat mig under flera år, säger Cissi Forss.

Hon och Paul har blivit nära vänner under processen och har använt sig av egna erfarenheter i filmen.

– Det finns en scen där hon gråter och sminkar sig samtidigt, som är plockad direkt från Cissis liv. Hon har betytt mycket för att jag ska kunna beskriva en sådan karaktär på ett trovärdigt sätt, säger Paul.

De hoppas att filmen ska uppmuntra till samtal om psykisk ohälsa, om vikten att prata när man mår dåligt ("det ska vara lika självklart som att prata om skoskav och Zlatans senaste prestation") istället för att upprätthålla en fasad, vilket de tror kan förstärka känslan av skam och utanförskap.

Varifrån kommer prestationskraven?

– Jag vet inte exakt var det kommer ifrån, men jag vet att vi lever i en kravfull tid där samhället och media kräver mycket av oss. Och vi är inte minst medskapare av detta. Allt som media och sociala medier utstrålar är att allt är så "happy". Och kraven på att hela tiden synas ökar. Syns du inte så finns du inte. Kraven på att visa upp ett "perfekt" liv äter nästan upp oss. Och jag tror att det kan vara en anledning att så många mår så dåligt i dag, särskilt unga, säger Cissi Forss.

Indigo har redan vunnit priser, bland annat på en festival i Hollywood, och på Way Out West har den skandinavisk premiär. Om filmen får ett lika varmt mottagande av den svenska publiken hoppas de att kortfilmen kan växa till en långfilm.

– Både jag och Cissi hoppas att det kan bli ett startskott för något större, mer än bara en film, säger Paul Jerndal.

Annons