Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kändis växte upp i Jularbo

Om hennes familj berättade Lars Östlund på servicehuset Balder i helgen.
– Det var en familj som andra, men med en alldeles särskild plats i den svenska film- och teaterhistorien.


Dagmar Ebbesen, skådespelerska känd för sina hembiträdesroller, bodde som barn i Jularbo.Lars Östlund som är intresserad av lokalhistoria har forskat i familjen Ebbesens liv. På lördagen var HRF arrangör för den välbesökta föreläsningen.

Dagmar Ebbesen gick bort på 1950-talet. Hon hade då medverkat i 85 svenska filmer, de flesta i komedifacket. Den första hette ”Vi hemslavinnor” där hon fick sitt genombrott. Därpå följde ”Kristin kommenderar” på samma tema med Dagmar Ebbesen som barskt hembiträde. En roll hon sedan behöll på filmduken genom sin karriär.
– Ett gammaldags huskors, ack så sanningssägande men med ett hjärta av guld, sa Lars Östlund.
Hon spelade även Madam Flod i Strindbergs Hemsöborna 1944.

Dagmar Ebbesens föräldrar var Thorvald Ebbesen, komiker och varietésångare född i Köpenghamn, och Jenny Öhrström, som var operettsångerska och skådespelerska från Norrköping. 1893, då de fått döttrarna Elsa och Dagmar, köpte de ett hus i Jularbo. Där bodde Jenny Öhrströms bror som var målarmästare och dennes hustru Hanna.
Dagmar Ebbesen berättade senare att Hanna var förebild till hennes rollfigurer.
Systern Elsa blev också en känd skådespelerska, medverkade i ett 60-tal filmer och var knuten till Dramaten.
– De tidiga uppväxtåren var trots föräldrarnas kringflackande lyckliga. Flickorna fick hjälpa till i lagård och stall, åka höskrinda och uppleva gammeldags dans på logar.

Men Dagmar Ebbesens privatliv som vuxen var enligt Lars Östlund snarare tragiskt även om det inte var allmänt känt.
– På den här tiden kunde man vara känd och fortfarande ha ett hemligt privatliv.
Dagmar Ebbesen var gift två gånger. Det första äktenskapet varade bara ett år. Hon födde en son som var funktionshindrad. Han placerades på en anstalt i Upplands Väsby, där Dagmar och Elsa hälsade på honom.

Andra gången var Dagmar Ebbesen gift med Herbert Abrahamsson, kapellmästare hos Ernst Rolf. Men inte heller det äktenskapet var lyckligt, enligt Lars Östlund.
Dagmar Ebbesen avled när hon var 63 år. Det var strax innan hon skulle spela mot Nils Poppe i en komedi regisserad av Ingmar Bergman.

Sylvia Kjellberg