Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanonspår i Bergebo

Den som vill åka skidor kan redan nu bege sig till Bergebo. Där finns mycket bra skidspår över 400 meter.
– Spåren är lika bra som på OS eller VM, säger Hans Nygren med fast röst.

Hans vet vad han pratar om efter att ha gjort skidspår där under 30 år. I år har förutsättningarna varit de bästa tänkbara.
Samtidigt har han och kompisen Leif Dahlin kommit på ett trick att få fram den rätta konstsnön även om temperaturen inte varit så kall.
– Banan är extrem bra i år, säger Hans Nygren.

Hur de gör vill de inte tala om. Det är och får förbli en hemlighet.
Det viktiga är att bra skidspår kan göras. Visserligen är banan ”bara” 400 meter lång men skidåkarna kan åka både klassiskt som skateåkning i den här konstsnöbanan.
När man ser spåren och det fasta underlaget är det bara att instämma. Spåren håller absolut högsta klass och framhåller att spåret håller OS-klass.

Leif Bertholdsson drog på sig skidorna under tisdagen för första gången. Han hade hört rykte om att spåren var bra i Bergebo och ville ut och testa.
– Skönt att börja åka skidor, säger han och berättar att det blir Engelbrektsloppet och Vasaloppet i år.

När man ser honom komma farande i spåret är det med ett stort leende. Det intygar också att spåret är i högsta klass.
Trots att temperaturen bara håller sig kring nollgradigt går det att göra konstsnö. Snökanonen i backen bara pumpar på och ger kanonfin snö. Ute vid Romme Alpin har de svårt att göra konstsnö när temperaturen bara är någon enstaka minusgrad. I Bergebo går kanonen för fullt och snön faller lätt till marken.

Nu återstår bara att se vad det blir för vinter. En bra start är ingen garanti för att det ska förbli en ”skidvinter” även i år.
Leif Dahlin och Hans Nygren har lyckats få ett perfekt konstsnöspår i Bergebo över 400 meter.Leif Bartholdsson har just tagit sin skidtur.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se