Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske det finns skäl att vilja lämna EU?

Krönika: EU och brexit

Det skall bli mycket dyrt för Storbritannien att lämna EU och följderna för landets uppstudsiga befolkning skall bli så besvärande som möjligt. Det tycks vara själva grundbulten för de europeiska förhandlarna och deras uppdragsgivare, EU:s medlemsregeringar. Annars blir det ett farligt prejudikat: fler kan lockas till utträde.

Vad nu då? Har vi inte under de senaste veckorna hört psalmsångerna från Rom om den underbara europeiska gemenskapen, hur den räddat freden, främjat alla tänkbara rättigheter och höjt välståndet?

Har vi inte hört otaliga gånger, oavbrutet, att det är en lycka att få tillhöra denna framgångsrika församling och att de lika otaliga kriserna bara får betraktas som tillfälliga bakslag på vägen mot en allt djupare och alltmer fulländad union? Behövs det då ekonomiska bestraffningar för att förmå de europeiska folken att stanna där de är?

Hur var det nu i det gamla kommunistiska Östtyskland? Jo, hette det, vi lever här i en socialistisk framgångssaga, en sann arbetar - och bondestat, kanske inte helt fulländad men på väg. Vi är lyckliga att få leva där. Men ve dem som försöker lämna oss. De kan inte bestraffas hårt nog annars kan andra, gud vet hur många, komma på samma tanke.

Jo, det är en orättvis jämförelse. EU är inte en kommunistisk regim. Men ändå borde kanske de som bestämmer i EU ta sig en tankeställare.

Tror man på det som just sades i Rom när 60-årsdagen firades – ja då behöver man inte hota med tunga ekonomiska bestraffningar för att förhindra utträde. Kanske är det snarare reformer som behövs för att förhindra en upprepning?

Förhållningssättet till Storbritannien har ett obehagligt auktoritärt och hämndlystet drag. Men det är tyvärr också avslöjande. Den underliggande tankefiguren är: ett land får inte lämna gemenskapen för det sätter hela systemet i gungning.

Om en majoritet i en omröstning uttalar sig för utträde måste det bero på att den är vilseförd av demagoger. Tanken att det kan finnas skäl för människors missnöje och olust inför det europeiska systemet och att en del lagar, regler och förhållningssätt faktiskt borde omprövas får inte tänkas och framför allt inte praktiseras. Den sätter unionens maktstruktur i fara. Det är därför Storbritannien måste klämmas åt, enom till straff, androm till varnagel.

Att lämna EU är den värsta synden. Men de som är kvar kan bete sig hur som helst. Flera av EU:s medlemmar bryter grovt mot demokratiska principer och mänskliga rättigheter, framför allt Ungern.

Att lämna EU är den värsta synden. Men de som är kvar kan bete sig hur som helst. Flera av EU:s medlemmar bryter grovt mot demokratiska principer och mänskliga rättigheter, framför allt Ungern.

När Ungerns premiärminister Viktor Orban nu meddelar EU-rådet, där alla premiär- och statsministrar sitter, att Ungern tänker låsa in alla asylsökande i containrar reagerar ingen av de närvarande, alltså inte heller den svenske statsministern. Enligt vad som påstås. Låt oss hoppas att det inte är sant.

Om det är sant är det vidrigt. Djupare än så kan EU inte falla. Varför skall man tillhöra en sådan förening?