Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känsla av olust sprider sig

Förra veckan drabbades Arbetsmarknadsenheten och butiken Bumerangen av ett inbrott. Dels stals det utrustning och pengar, men det som ställer till det mest är att nycklar till två fordon försvann.
– Vi jobbar redan innan under tuffa ekonomiska villkor, detta är ett hårt slag, säger Birgitta Elm, föreståndare.

Det var på torsdagsmorgonen som det upptäcktes att det varit inbrott vid Bumerangen på Grönalid i Vansbro.
– Det var en granne som upptäckt att ett fönster var trasigt och då såg att det uppenbarligen hade varit in någon i lokalerna, berättar Birgitta Elm.
När hon väl var framme vid lokalerna stod det klart för henne att det gjorts ett mer omfattande inbrott i lokalerna. Tjuven eller tjuvarna hade tagit sig in genom ett fönster över garageportarna och därefter vidare in i byggnaden.

En rad utrymmen har sökts igenom i jakten på något att stjäla. Bland annat har ett mindre kassaskåp stulits och för att få ut det har det släpats över golvet så det uppstått stora repor.
– Inne på kontoret har ett dokumentskåp brutits upp och där förvarade vi förutom handlingar om de som är hos oss, även en del kontanter från butiken och en fikakassa, säger Birgitta Elm.
Förutom att det försvunnit pengar, datorer, mobiltelefoner och annat, så är det stora problemet att alla bilnycklarna till två fordon är borta.
– Vi hade nycklarna i ett nyckelskåp och reservnycklarna fanns i det kassaskåp som tjuvarna tog med sig, konstaterar Birgitta Elm.
Det stora problemet är att detta inbrott hotar hela verksamheten vid Arbetsmarknadsenheten.
– Vi lever under mycket knappa ekonomiska resurser och allt som är förstört eller stulet ska på något vis ersättas, det har vi inga resurser till och självriskerna på försäkringarna är så höga att det lönar sig knappt att skicka in en skadeanmälan, säger Birgitta Elm.

Bland personalen sprider sig en lite olustig stämning efter inbrottet. Det finns en känsla av att det är någon som jobbat på enheten som antingen varit med vid inbrottet eller har berättat detaljer till någon av sina kompisar.
– Det känns som det i varje fall är någon som vet var de skulle leta efter olika saker, säger Camilla Lindström, anställd vid Bumerangen.
Roland Andersson, anställd, konstaterar att inbrottet ställer till det ordentligt.
– Det är självklart ett jätteproblem när vi inte kan använda våra bilar som vi brukar och vi inte heller vet när vi kan få dem fixade, men skulle tjuvarna komma tillbaka har vi för säkerhets skulle gjort bilarna obrukbara genom att ta bort ett hjul.

Sven Thomsen/DT
sven.thomsen@dt.se