Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapitalism som lärpenning


Claes Ericson
Oligarkerna
Norstedts
Tsardömet föll. Kommunistväldet föll. Skall Ryssland befria sig från oligarkernas välde?
Claes Ericson påpekar i sin bok, som erbjuder en förfärande läsning, att Ryssland under Putin försökt få kontroll över oligarkernas anarkistiska framfart och att en medelklass långsamt växer fram.
Det förra ger en viss stabilitet även eftersom staten och en sorts nomenklatura har makten, och det senare innebär att medelklassen med sin konsum och sitt ökande opinionsinflytande kan bli en demokratisk kraft.
Samtidigt skriver Claes Ericson att ryssarna är måttligt intresserade av landets politik och att en politisk debatt i vedertagen mening saknas. Den framväxande medelklassen visar inte tillräckligt ansvar.
Nu är förutsättningarna för demokrati och öppen debatt inte särskilt goda i Ryssland. I Putins Ryssland finns en statlig kontroll, särskilt av televisionen och partier som tar upp kampen mot Putin göre sig icke besvär.
Egentligen är Ryssland ett rikt land med väldiga naturtillgångar, men landet har oerhörda problem. Befolkningen åldras, korruptionen breder ut sig, fattigdomen är stor, alkoholismen är utbredd, det en gång befintliga välfärdssystemet har krackelerat och skolväsende och sjukvård håller inte måttet.
När kommunistsystemet kapsejsade släpptes den ohämmade kapitalismen lös. Statliga företag såldes. Hyperinflation vidtog. Ett gäng rövarbaroner berikade sig besinningslöst. Dessa miljardärer fick den egentliga makten. Folket led. Hela Ryssland höll på att gå under.
Putin startade processer mot dem. Somliga lämnade landet. Andra fogade sig. Men Ryssland lider fortfarande av den frisläppta hämningslösa kapitalismen.
Om något visar boken vad som händer om man plötsligt släpper kapitalister och marknadskrafter fullständigt fria. Cynism och elände är vad som väntar. En lärpenning.

BO DEGERMAN