Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin berättar om sin farmors bröllôp

Nu berättar Karin Zetterqvist om sin farmor Annas bröllop – och låter Anna (1893-1980) själv berätta.

Karin Zetterqvist har under en stor del av sitt liv varit engagerad i förhållandena och livsvillkoren i Afrika.

Det ledde till att hon kom att arbeta inom biståndsorganet Sida:s organisation i Tanzania.

Tillsammans med Mpili Andersson har hon skrivit en swahiliparlör som används vid bland annat språkkurser och som sålt så bra att den för en tid sedan gavs ut i en andra upplaga.

På lördag släpper Karin en ny bok, Det sker på Tummen ôpp i Dala-Floda och den här gången handlar det inte om swahili, utan om flomål.

– Innan jag åkte till Tanzania första gången 1976 för att vara borta i två år gjorde jag en intervju med min farmor, Anna Zetterqvist. Jag var inte säker på att hon skulle vara i livet när jag kom tillbaka, berättar hon.

– Jag är glad att jag passade på att få henne att berätta om när hon gifte sig och första tiden som maka och mor i Dala-Floda i början av 1900-talet.

Intervjun har nu resulterat i ett texthäfte plus en cd med intervjun, som är på flomål. I texthäftet finns en översättning till svenska jämsides med flomålet.

– Ett språk är en hel kultur. I Dala-Floda och Björbo bor ungefär 1500 personer, varav majoriteten fortfarande talar mål, berättar Karin.