Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin från Avesta historisk

– Jag känner mig stolt och ödmjuk.
Det säger Karin Perers, Fors, som valts till Sveriges första kvinnliga ordförande för kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande församling.

Annons

Karin Perers är centerpartist.
– Vår nomineringsgrupp är ju inte störst, så valet var inte alls självklart, säger Karin Perers. Det gör att jag känner att jag har ett stort personligt stöd.

Hon har under sex år varit Kyrkomötets första vice ordförande. När hon på torsdagen tog över ordförandeklubban blev hon historisk. Hon är den första kvinnan som leder kyrkomötet.
Karin Perers är noga med att påpeka att uppdraget innebär en sorts talmansfunktion.
– Jag ska ansvara för delaktighet och demokrati.
Det har hon erfarenhet av. 2002 till 2006 var hon ordförande för kommunfullmäktige i Avesta.
– Det har varit en jättenyttig skola. Ett sådant här uppdrag kan man aldrig träna till.

Under en tid har det först en dialog om ordförandeposten.
– Det gäller att vara ödmjuk, beslutet att tacka ja har fått mogna fram, säger Karin Perers. Jag är stolt å de mångas vägnar, de som är förankrade i det väldigt lokala arbetet. Jag är ju inte präst utan jag bär med mig erfarenheterna av en bred allmän folkkyrka in i detta uppdrag.

Hon inser att det är en viktig symbolfråga att hon blir det första kvinnliga ordföranden för kyrkomötet.
– Men jag har inte ens reflekterat över det. Som fostrad i Centerpartiet så är det en självklarhet att kvinnor och män arbetar sida vid sida och ger varandra förtroende, säger Karin Perers.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se