Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Welam fick årets stipendium från Hilda Tillqvist linvävarfond

Flitens lampa lyser ofta i vävstugan på Born i Äppelbo.
Britta Welam förstod redan i ung ålder att vävning och handarbete var en stor del av livets mening.
På tisdagen fick hon ta emot 2011 års linvävarstipendium i samband med Dalarnas hemslöjdsförbunds årsmöte i Orsa.

–– Mitt intresse för slöjd vaknade tidigt och satte fart rejält efter att jag började på lanthushållsskolan i Snöån när jag var 20 år, berättar Britta Welam.

Många kurser
Under årens lopp har hon hela tiden förkovrat sig genom många kurser i alla tänkbara vävning-och sticktekniker och knyppling. Bland annat har hon gått totalt 15 kurser på Sätergläntan. Hennes måtto är "En vävstol som står tom, är synd" och det kan man snart förstå när man kliver in i hennes vävstuga. Där har hon även kurser och lär ut av sina kunskaper.
–Man blir långt ifrån miljonär när man sitter vid vävstolen, men för mig är det en rikedom, säger Britta Welam..

Lin från Värmland
Det mesta hon skapar ger hon bort i present till släkt och vänner. Hon berättar även att hon fått mängder med garner på de mest märkliga sätt. För några år sedan kom en hel bil fullastad från Gränna med garner.
–Jag har även fått mycket lin från Värmland, säger Karin Welam.
Under sin yrkesverksamma år arbetade hon på Bergdens äldreboende. Även där fick man ta del av hennes förtjänster inom vävning och stickning.

Skicklig väverska
För några månader sedan skickade hon några av sina vävda dukar till Dalarnas Hemslöjdsförbund.Där bedömdes de sedan av en jury, vilket i sin tur bidrog till att hon tilldelades årets linvävarstipendium från Hilda Tillqvist linvävarfond. Motiveringen lyder " Britta Welam får stipendiet som skicklig väverska för fortsatt stimulans och förkovring inom linnevävning. Förutom ett diplom får hon 5 000 kronor.
– Jag ska sätta in pengarna på banken och vänta tills det dyker upp någon bra och intressant kurs i framtiden, säger Britta Welam.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se