Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlekslöst i kyrkan?

Det är åter turbulent i Gagnefs församling och pastorat.
– Anställda mår dåligt och tidigare trogna kyrkobesökare har slutat gå i kyrkan, säger en ”förtvivlad” församlingsbo, som anser att det pågående förändringsarbetet måste förankras bättre och ”präglas av det kristna kärleksbudskapet”.

Flera invånare i församlingen och pastoratet har kontaktat tidningen och berättat om sådant som de upplever som missförhållanden.
– Anställda mår dåligt, känner sig mobbade och törs inte säga sin mening, uppger en församlingsbo som vill vara anonym ”eftersom det är en liten församling och det är svårt att veta hur även konstruktiv kritik kommer att bemötas”.
Det är första gången som den här församlingsbon går ut med kritik:

– Jag brukar inte bråka, men nu agerar jag för att jag vet att människor far illa. Ingen skugga ska falla över personalen eller frivilligarbetarna, utan min och andras kritik riktas mot ledningen, både arbetsledningen och den politiska ledningen. Omorganisationer och andra förändringar är ibland nödvändiga, men de kan göras på olika sätt. Och när personalen klagar får inte de högst ansvariga avfärda det som substanslöst gnäll.
Många körmedlemmar är bekymrade över att körledarens uppgifter kommer att tas över av andra anställda och att han kommer att få sluta. Den frågan ska mbl-förhandlas innan beslutet är definitivt.
Ledningen för kören Salig Blandning har skrivit till församlingsledningen och ställt frågor samt bett om ett möte för att diskutera ”uppsägningen” och körens framtid. Den kyrkomusikaliska verksamheten, där kyrkokörens och Salig Blandnings ungefär 70 medlemmar har en central roll, är av tradition mycket viktig för gudstjänstverksamheten.

Tidningen har varit i kontakt med Salig Blandnings ordförande Ulrica Wikman, men hon vill inte kommentera situationen innan körföreträdare träffat församlingsledningen.
Inga-Lill Lärka, dagmamma i Gagnef och en av dem som använder kyrkans barnlokaler, bekräftar att brist på material och annan utrustning gör att antalet besökare av kyrkans barn- och ungdomsaktiviteter minskar.
– Många föräldrar och andra församlingsbor är besvikna, säger hon och betonar att personalen ”på golvet” gör ett bra jobb.
En annan församlingsbo menar att det finns ett utbrett missnöje med hur kyrkan fungerar just nu och att det är stor risk för att kyrkoanställda säger upp sig på grund av otrivsel och dålig stämning.
– Svenska kyrkan i Gagnef har gått från att vara öppen och välkomnande till att bli opersonlig och känslokall, vilket också märks på antalet kyrkobesökare, säger hon.
Mycket förenklat kan kritiken mot församlingen och pastoratet sammanfattas i följande punkter:
• Satsningen på barn- och ungdomsverksamhet har hittills utarmat verksamheten och lett till att många barn och skolungdomar inte längre vill besöka kyrkans aktiviteter och lokaler.
• Förändringsarbetet sker på ett kyligt sätt och med mycket hårda nypor.
• Personal har eller kommer att sägas upp och det gäller bland andra körledaren Torbjörn Cervin, vilket fått körmedlemmar att reagera och skriva till ledningen för Gagnefs församling.

Kent Olsson/DT