Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrofalt 2012 för SSAB

Borlänge
SSAB gör en brakförlust på 842 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Analytiker hade räknat med att förlusten skulle begränsas till cirka 450 miljoner kronor. Aktien störtdök på stockholmsbörsen till 50, 4 kronor.– Ett uselt resultat, kommenterar Sture Bergvall, järnbruksklubbens ordförande.


Ståltillverkaren SSAB gör en förlust för helåret 2012 på 693 miljoner kronor. Det är en försämring mot föregående år, 2011, med 2, 5 miljarder kronor.
– Vi måste hoppas att botten i konjunkturen är nådd, säger Sture Bergvall. Det finns inga marginaler att kapa längre om produktionen ska hållas igång.

Under hösten varslade SSAB Borlänge 175 på kollektivsidan och 45 tjänstemän. I november drogs produktionen ner till 70 procent och 4 dagars vecka infördes att gälla mellan december och maj. Det nya sättet att organisera arbetet beräknas spara 175 miljoner kronor.
– Jag hoppas ledningen tog i i överkant, säger Sture Bergvall. Vad ett fortsatt tapp skulle betyda vill jag inte tänka på.
Koncernchefen Martin Lindqvist antyder att det finns tecken på ökad ekonomisk aktivitet i Nordamerika och Asien under första kvartalet 2013 jämfört med fjärde kvartalet.
– Däremot emot bedöms marknadens i Europa som fortsatt svag och svårbedömd, skriver han i bokslutet.

SSAB har under fjärde kvartalet fortsatt effektivisera lagerhållning och rörelsekapital vilket medför att koncernen kan uppvisa ett starkt kassaflöde 1,2 miljarder kronor trots svag resultatutveckling. Koncernen lyckades minska skuldsättningsgraden till 54 procent.
Stark likviditet och bantad skuldsättning vägde inte upp börsanalytikernas dom. Såväl A- som B-aktien tappade under dagens handel cirka 5 procent i värde.
Försäljningen uppgick under helåret 2012 till 38, 923 miljarder kronor. Det kan jämföras med 2011 då försäljningen uppgick till 44,640 miljarder kronor.
Martin Lindqvist bedömer att att lägre råvarupriser kommer att slå igenom i resultat för kvartalet 2013 med cirkla 200 miljoner kronor.

Han bedömer att effektiviseringsprogrammet som införts inom hela SSAB EMEA sparar 800 miljoner kronor från 2014.
– En nödvändig åtgärd för stärkt konkurrenskraft och öka flexibilitet för att bemöta svängningar på marknaden.
SSAB halverar utdelningen till aktieägarna till 1 krona per aktie.
– Jag har en annan uppfattning än styrelsen i frågan, säger Sture Bergvall. Med tanke på resultat kan aktieutdelningen reta. Det finns många åsikter om det här. Styrelsen anser att utdelning visar tro på företaget.


Hans Dahlqvist