Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katerina Roussou bjöd på stor musik

Katerina Roussou är en grekisk mezzosopran, verksam i Sverige. Johan Sandback är pianist. I lördags fyllde de Borlänge missionskyrkas stora rum med ännu större musik.

En flygel och en röst tycktes kunna bli för lite för lokalen, men det blev mer än nog. De två presterade på en nivå som fyllde rummet och trollband åhörarna och till och med när Johan Sandback var ensam med sin flygel räckte det till. Katerina Roussou har bland annat fått Maria Callas-stipendiet och det var just med anledning av Maria Callas som hon kom till Borlänge.

Det var Greklands ambassad, Jussi Björling-museet och Borlänge kommun som arrangerade en kväll till Maria Callas ära med operapärlor och grekisk musik i samarbete med Hellenic Foundation, MessiniakiAmfiktionia och Grekisk konstmusik i Sverige. Programmet kallades Havet, Öarna, Platserna, Städerna.

Programmet inleddes med att Jan-Olof Damberg, Jussi Björling-museets chef, hälsade välkommen och därefter höll Greklands ambassadör Dimitrios Touloupas ett kort tal innan det var dags för konsertens huvudpersoner att ta scenen i besittning.

Katerina Roussou och Johan Sandback inledde med ”Triandafillia ke kiparissi” (Ros och cypress) av den grekiske kompositören Napoleon Labelet, och Katerina Roussou visade direkt vilken mäktig och uttrycksfull mezzosopranstämma hon har. Det krävs en kraftfull pianist för att ackompanjera och där var Johan Sandback rätt man.

Wolfgang Aamadeus Mozarts ”Il padre adorato”, ur operan ”Idomeneo, re di Creta” följde och så kom kvällens kanske mest grekiska inslag, i vart fall den sång där man mest kände Greklands närvaro. Det var Theofrastos Sakellarides ”Neraida tou gialou” (Strandens fe) ur melodrama "Perouze". Här kändes havet, solen och en väldigt grekisk stämning.

Programmet fortsatte med Manolis Kalomeris ”I gria zoi” (Det gamla livet) ur ”Ta Magiovotana innan det vardags för Johan Sandback att spela Mikis Theodorakis ”Melos nr 1 och 2 för solo piano”. Det är två pianostycken som står ganska långt ifrån den musik som gjort Theodorakis känd för den stora publiken, två stycken som visar kompositörens klassiska bakgrund. ”Tragoudistis”

(Trubaduren) av Dinysos Lavragas och Carl Sjöbergs tonerna kom därefter, innan det åter blev sång ”Sein wir wieder gut” av Richard Strauss. Så följde Mozarts ”Fantasie i c-moll” och Nikos Skalkottas ”Apopse” (Ikväll) innan det var dags för kvällens mest annorlunda stycke Nikolas Sideris ”Me to lichno tou astrou” (Med en stjärna till lampa). Sideris är en ung grekisk kompositör, född 1977 och han skrev stycket, som är en tonsättning av nobelpristagaren Odysseas Elytis, till Grekisk kontmusikfestival 2015 i Stockholm.

Därefter blev det Verdi ”Canzone del velo” innan programmet avslutades med ”Habanera” ur operan Carmen av Bizet. Då blev det dramatik i ett nummer som Katerina Roussou presenterade som ett av operornas stora hits. Extranummer blev det också och då ytterligare ett stycke ur Carmen.

Konserten var ett resultat av att Greklands ambassad för 1,5 år sedan tog kontakt med Jussi Björling-museet för att höra sig för om ett samarbete då det finns planer på att starta ett Maria Callas-museum. Med anledning av detta och att det i år är 40 år sedan Callas avled så kom också en delegation med bland andra ambassadören Dimitrios Touloupas och hans fru Chiara Nataloni, samt ambassadens kulturansvariga Dr. Rea Ann-Margaret Mellberg och pressansvariga Nicky Psychari från Greklands ambassad nu till Borlänge.

Där blev det först en mottagning för särskilt inbjuda i Jussi Björling-museet. I museet togs gästerna emot av Jan-Olof Damberg och museets förre chef och grundare Harald Henrysson. Där serverades en grekisk meze och det fanns tillfälle till samvaro och samtal innan det var dags för konserten.

LÄS MER KULTUR