Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katrien och Samuel om att vara utbytesstudenter


Katrien Doms från Belgien och Samuel Rosko från Slovakien bor i varsin familj i Falun och har gått i Haraldsbogymnasiet under ett år som utbytesstudenter.
- Ta chansen om du kan, säger de samstämmigt om att byta land och familj under ett år.

Vi träffas i trädgården hos familjen Åkesson i Hosjö som är Katrien Doms värdfamilj. Katrien och Samuel berättar om sitt år i Falun och varför de valde Sverige.
- Svenska är ju ett ganska roligt språk och lite likt Flamländska som jag pratar hemma. Jag ville också någonstans där jag kunde studera konst, säger Katrien Doms som först funderade på Japan.
- Men jag är 18 år och det tycker de var för gammalt.
Det finns också konstprogram i Estland men hon tyckte att Sverige kändes mer spännande. Här har hon gått estetprogrammet på Haraldsbogymnasiet med inriktning bild. En del av bildundervisningen har skett i Gruvstugan vid Falu Gruva.
- Det var väldigt roligt. Jag var till och med där på jullovet och jobbade, bland annat med glaskonst.

- Hon har fått jättefina betyg, berättar Anette Åkesson, mamma i Katriens värdfamilj.
Samuel Rosko går en utbildning hemma i Slovakien med mycket undervisning på engelska.
- Många av mina klasskompisar blev utbytesstudenter i USA och England. Men jag tycker att jag pratar ganska bra engelska redan. Det var roligare att lära sig ett nytt språk.
Och det kan vara bra att ha ett lite udda språk på sin meritlista, menar han.
- Att handbollen är ganska stor här betydde också mycket.
Han valde att gå naturvetarprogrammet på Haraldsbogymnasiet.
- Laborationerna i kemi och biologi har varit väldigt roliga. Hemma har vi enbart teoretisk undervisning i de ämnena.

Samuel tänker satsa på ett internationellt jobb, gärna inom EU. Katrien tänker satsa på ett konstnärligt jobb.
- Jag skulle vilja göra min masterexamen här i Sverige, gärna Konstfack, säger hon.
Bägge är jättenöjda med sina värdfamiljer och med skolan.
- Och skolmaten är jättegod. Och gratis. Det är bra för det är mycket dyrare annars i Sverige, säger Samuel.
Det bästa med att vara utbytesstudent är att komma in i en annan kultur och få ett nytt språk på köpet, säger de och de uppmanar alla som har chansen att ta den.
Hur är en bra värdfamilj?
- Man ska kunna kommunicera med varandra. Det är det allra viktigaste, säger Katrien och Samuel håller med och tillägger att familjen ska leva som vanligt.

Det är första gången Anette och Lars Åkesson som har tre egna barn har en utbytesstudent i sin familj.
- Det har varit väldigt positivt. Vi har lärt oss jättemycket av Katrien om hennes land och kultur. Det har gett mersmak, vi kanske ställer upp fler gånger, säger Lars Åkesson.
Tanken är att värdfamiljen ska leva som vanligt och att utbytesstudenten ska få del av ett svenskt familjeliv, säger Gunilla Bohlin som är volontär inom organisationen, YFU, Youth for understanding, och ställer upp helt idéellt tillsammans med sin yngste son. Hon ordnar träffar med utbytesstudenterna och rycker in om det blir problem.
- Det är viktigt att de unga och deras familjer får en bra start. Jag var själv utbytesstudent i USA 1972–73 och vi har tagit emot många i vår familj. Som utbytesstudent kommer du in i ett land på ett sätt som du aldrig gör som turist. Det är något man bär med sig hela livet.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Fotnot: Mer information om YFU som funnits i 50 år finns på yfu.se