Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katthemmet vill ha hjälp

Katthemmet i Avesta gör allt för att hjälpa hemlösa katter komma till sin rätt.
Men det är långt ifrån alla katter som behöver hjälp, som får det.

På katthemmet bor det för tillfället 14 katter. Det är upphittade katter som allmänheten larmat om, det händer att länsstyrelsen eller polisen lämnar in katter till katthemmet.

– Det finns katter där ute som går en lång och plågsam död till mötes i sån omfattning att det är skrämmande, säger Maja.
En av katterna på hemmet är Stina. Hon hittades intill en sjö med fyra nyfödda ungar intill sig. En annan är den svarta katten Sara, vars ägare misskötte henne så pass att hon förlorade alla sina tänder. En tredje är den röda hankatten Gullefjun.
– Värst är det ute på landsbygden, förklarar Maja.

Både hon och Monika Mattsson på Avesta Katthem menar att synen på djurhantering är annorlunda och faktiskt något förlegad.
– Vi kastrera samtliga vuxna katter på katthemmet innan de säljs och önskar att alla kattägare tog sitt ansvar och kastrerade sina katter!
Och just de okastrerade utekatterna är en av anledningarna till varför det finns så mycket hemlösa katter runt om i länet.
Men det handlar även om själva synen på djuren, säger Maja.
– Djur har en sån otroligt låg status i samhället. Det gäller att höja kattens status.

Monika Mattsson är anställd på halvtid vid Avesta Katthem och Maja volontärarbetar så mycket hon kan. Men det är inte bara tid som går åt till arbetet. Även pengar, många gånger från egen ficka.
Katthemmet överlever tack vare donationer till föreningen och genom föreningens loppis. Pengarna som går till veterinäravgifter, hyra, foder, sand och allt annat som hör en katt till. Utan donationerna, skulle katthemmet troligtvis inte finnas.
– Det hade hjälpt om så bara med 1000 kronor i månaden i bidrag för kommunen, säger Maja.

Men det behövs mer än pengar för verksamhetens överlevnad. Till exempel behövs det jourhem och volontärer.
– Verksamheten är extra sårbar när det är sjukdom och semestrar, säger Maja.
– Det är mer jobb än vad många tror. Det handlar inte bara om att leka med katterna, utan att ta hand om dem, säger Monika Mattsson.

Hemmet är uppskattat i samhället, men anses samtidigt som oviktigt, menar Maja. Ändå får katthemmet i Avesta samtal från hela länet där människor hittat katter ute i skogarna.
Katthemmet har besökstid på onsdag och söndag kvällar mellan 18.00-19.30. för alla som är intresserade av att skaffa katt.
Men djuren släpps inte iväg till vem som helst, förklarar de båda.
– Det måste stämma, förklarar Monika Mattsson.
– Det finns en förväntan om att katten ska tycka om ägaren – men det är inte alls säkert, säger Maja.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se