Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD och V på samma sida i badprisdebatt

De nya badhuspriserna i Mora vållade den längsta debatten i kommunfullmäktige i måndags.

– Det är inte ofta som Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är överens, men ibland så är vi det, sa David Örnberg, V.
Det sa han efter en ordväxling mellan honom och Birgitta Sacrédeus, KD. Hon gick upp i talarstolen och ifrågasatte åldersgränsen för ungdom.
– Jag tycker inte att vi ska sätta gränsen vid 15 år, utan jag yrkar på att ungdomspriset ska gälla åtminstone till man gått ut gymnasiet, ungefär 19 år, sa hon.
Prisskillnaden mellan en engångsbadbiljett för vuxna och ungdomar är 15 kronor (35 kronor jämfört med 50).

Birgitta Sacrédeus var också kritisk till kommunstyrelsens förslag att i fortsättningen låta tekniska nämnden besluta om priserna på simhallen. Bengt-Åke Rehn, S, menade att det är skillnad mellan priser på frivilliga aktiviteter och taxor på verksamheter eller tjänster som berörda medborgare måste betala.
– Det är fullt möjligt att delegera den här frågan till en nämnd, sa han.
– Det här är ju ett förslag för att underlätta, så att vi inte måste lyfta upp alla småjusteringar hit till fullmäktige, sa Åke Knutz, C.

Men Birgitta Sacrédeus argumenterade för att det är principiellt viktigt att alla typer av taxor och avgifter tas i kommunens högsta politiska församling.
– Det säger jag å hela minialliansens vägnar, för vi tycker att det är konstigt att inte fullmäktige ska fatta beslut om taxor och avgifter.
Det här instämde David Örnberg, V, i helt och fullt.
– Simhallen är den mest offentliga byggnad vi har. Ska vi låta besluten gå till en nämnd får vi definitivt ett demokratiskt underskott. Det kan ju faktiskt vara så att ett litet parti vill driva politik, men det blir inte möjligt i en framtid om man inte sitter i tekniska nämnden, sa han.

Stärkt av medhållet vädjade Birgitta Sacrédeus till honom att även stödja en höjd ungdomsgräns.
– Jag kan inte för jag vet inte hur vi ska finansiera det, svarade David Örnberg först men drogs in i en snabb överläggning med sina partikamrater.
– Jag får väl vika mig för den kvinnliga delen av vårt parti så vi går med på ert förslag, sa han sedan.
Trots stödet från kanske oväntat håll, fick oppositionen inte igenom sina förslag. Efter omröstningar, som slutade 22–16, blev beslutet att godkänna prislistan – med 15 år som ungdomsgräns – och att låta tekniska nämnden rätten justera priserna i fortsättningen.

Mot beslutet reserverade sig Ingvar Niilimaa, Mop, Lena Heed Sandlund, Mop, Birgitta Sacrédeus, KD, David Örnberg, V, Mats-Gunnar Eriksson, FP, Torbjörn Roos, Mop, Göran Aronson, KD, Marita Jacquzelius, Mop, Kisti Mats, V, och Åsa Berg, MP.

Jennie-Lie Kjörnsberg


Nya priser på simhallen

Vuxna: 50 kronor (tidigare 40)
Pensionärer: 50 kronor (45)
Barn 0–2 år: Gratis (oförändrat)
Barn 3–7 år: 10 kronor (oförändrat)
Ungdom 8–15 år: 35 kronor (30)
Halvårskort vuxen: 950 kronor (900)
Halvårskort pensionär/ungdom: 750 kronor (700)
Halvårskort familj (2 vuxna + 2 ungdomar): 3060 kronor (2880)
Simskola barn från Mora: 600 kronor (500)
Simskola barn från andra kommuner: 700 kronor (600)
Simskola vuxna: 800 kronor (700)
Engångsbiljett motionsrummet + bad: 60 kronor (oförändrat)
Tränings- och badkort halvår: 1250 kronor (1100)
(Observera att ovanstående är ett axplock, inte den fullständliga prislistan.)