Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD vill höja skatten

Höj skatten i Falun med 50 öre. Använd pengarna till att minska barngrupper, skapa ungdomsjobb och förebyggande åtgärder i skolorna. Så löd Kristdemokraternas budskap när de presenterade sin nya laguppställning inför nästa års kommunval.

Sätt människan i centrum. Ungefär så kunde Kristdemokraternas andemening tolkas under arbetsgruppens prestation i tisdags. En stor del gick åt till skolfrågor.
– Att satsa på skolan är en kostnadsförebyggande åtgärd, säger Anders Bondensson, som är ansvarig för skolfrågor.

Gruppledaren Katharina Gustavsson, fyller i.
– Vi tar skolfrågan på allvar. Det behövs fler kuratorer och skolsköterskor. BUP i Dalarna har 1 300 nya fall med barn som söker hjälp varje år.

Hon anser att frågan om barn och ungdomars hälsa inte prioriteras av nuvarande majoritet i Falu kommun.
– Det är undermåligt. 650 elever på en skolsköterska fungerar inte.

En annan aspekt som också är förknippad med skolan är integrationsfrågan. KD-gruppen är starkt kritisk till att det saknas förberedande klasser i Falun. Även här får den politiska ledningen i Falun en känga av Katharina Gustavsson.
– Vill de ha välfärdsanalfabeter?

Sommarjobb för ungdomar innehåller också statistik som måste förbättras enligt KD. 875 ungdomar sökte sommarjobb. 198 fick ett jobb, varav ungefär 65 var inom vården. Många fler måste få chansen att träda in i vuxenlivet. En annan sektor som behöver stärkas är äldreomsorgen, vilket också ger KD tillfälle att omnämna frågan om jämställdhet.
– Vi behöver fler män i vårdyrket och vi vill höja kvinnors löner. Dalarna kommer att bli äldst i Sverige så vi behöver satsa på vårdyrket, säger Katharina Gustavsson.

Till sist handlar det om pengar som ska räcka. Förutom en skattehöjning anser KD att det kommunala bolaget Lugnet i Falun AB (LUFAB), som arbetar med anläggningarna inför Skid-VM, ska läggas ner. Det läcker pengar menar man och därför måste Trafik & Fritid få kontroll över budgeten.
– Nu kommer svepande information som bara godtas. Man har inga budgetdragningar, säger Katharina Gustavsson.

John Leander
john.leander@daladem.se