Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenneth Persson (S): "Vi måste säkra upp affären i Tjärna Ängar"

"Folk måste känna sig trygga. Det måste till förstärkt bevakning. Vi måste säkra upp affären i Tjärna Ängar." Det säger Kenneth Persson (S) om händelserna i Tjärna Ängar.

Han var själv på plats i Tjärna Ängar under lördagen först som inbjuden till ett möte i den somaliska föreningen Umis som höll till i källaren i samma byggnad som Hemköp där personal utsattes på lördagskvällen och butiken stängdes.

Senare återvände han för att försöka få en bild av det som hänt och då var både en person på motorcykel där som åkte runt och ett gäng ungdomar på planen bakom butiken.

LÄS MER: "Det är vårat Tjärna Ängar - inte deras"

– Bland personer som pekats ut kommer någon eller några från området och någon eller några från annat håll. Men det rör sig definitivt inte om några konflikter mellan olika etniska grupper.

– Men boende i området och personal i butiken ska självklart kunna känna sig trygga. Det måste till en förstärkt bevakning även om det inte löser några problem på sikt.

Det måste också till en bevakning av butiken och här måste Tunabyggen och kommunen ställa upp, säger han.

– Det kan inte bara ligga på butiken. Det är också andra lokaler i huset.

Han tycker också att det är angeläget - som flera partier lyft - att se över lagstiftningen när det gäller hot och våld mot tjänstemän.

Poliser från Kristinehamn blixtinkallades till Borlänge

– Det är en del men det löser inte heller några problem på sikt. Det måste till exempel till fler bostäder i området.

Det bor runt 12000 personer i området som är byggt för hälften så många?

– Så är det men det är stabila hus så det går att bygga på våninga. Samtidigt är bostadsbrist ett problem för hela Borlänge och andra delar av landet.

Hur ser du på stenkastning, bränder och annat som hänt den senaste tiden?

– Det har varit lugnt en längre tid men exploderat den senaste tiden. Tjärna Ängar har blivit ett område att träffas på. Även för personer som varit inblandade i förstörelse och stölder och här måste bevakningen utökas och polisen måste få tag på de inblandade. Det finns ju vissa utpekade.

Hur stor roll spelar det att det är en utbredd barnfattigdom, att bara 20 procent i området är sysselsatta och att området utpekas som starkt segregerat?

– Det är ju inte enklare om du saknar jobb, är trångbodd och har dålig ekonomi men det finns också ett stort engagamang och ett starkt föreningsliv i området som Somaliska PRO som nattvandrar och föreningen Umis som jag besökte i lördags.

Dalkurdkaptenens vädjan efter attackerna i Borlänge: "Politikerna måste ta sitt ansvar"

Stenkastning mot taxibilar i Tjärna Ängar