Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Keramisk invigning i Västerby

På lördag klockan 11.00 drar ­Västerby Ateljéer i gång sin verksamhet med ­utställningen ”7 kera­miker flyttar in”.
– Utställningen pågår även under söndagen. Sedan får vi vila en dag innan vi drar i gång med kurserna, säger Pia Anliot­.

För snart tre år sedan flyttade konstnärerna Pia och Stellan Anliot till Västerby med drömmen om att ­starta en mötesplats för konst­närer. Under ett par år har de renoverat den gamla k-märkta ladan på gården vars äldsta delar är från 1700-talet. Till helgen ska ladan stå klar att ta emot utställare och besökare.
– Sju etablerade keramiker ställer ut sina arbeten, de får varsin sådan här, ­säger Pia och pekar mot ­något som liknar små marknadsstånd som Stellan byggt.

– Fem av konstnärerna kommer att vara på plats, Anna Kåks, Sven Möller, ­Daniel Eriksson, Karin ­Mååg och så Stellan. Emelie ­Johansson och Eleonor ­Boström befinner sig utomlands och kan inte komma.
Under våren hoppas Pia och Stellan komma i gång med bland annat drej- och målarkurser. Kvällstid, dagtid och helger. Pia vill gärna också jobba mot barn inom bland annat skapandeskola.
– Jag kan besöka skolorna, men tycker det vore ­jättekul om eleverna kunde komma hit, jag vill verk­ligen bli mer involverad i den verksamheten.

Under juli och augusti kommer även verkstaden i ladan vara öppen för be­sökare sex dagar i veckan. Då kan besökarna prova på-dreja, fika men också se Pia och Stellan jobba.
– Stellan tänker ställa en soffa framför sin arbetsplats, säger Pia.
– Jag tänker att be­sökarna kan ta en kopp te, sitta ned och njuta och titta på när jag jobbar, tillägger Stellan.
I Pia och Stellans framtidsplaner finns även ­stipendier så att konstnärer under en period kan komma och bo på gården och jobba.

Eva Langefalk/DT
eva.langefalk@dt.se