Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kerstin lämnar DD efter 30 år för kommunal tjänst

Dala-Demokratens reporter Kerstin Eriksson avslutar sin tjänst som lokalreporter i Avesta. Nu väntar nya utmaningar inom näringslivet i Avesta kommun.

Under de tre senaste decennierna har Kerstin Eriksson serverat Avestaborna nyheter från Dala-Demokratens redaktion. Journalistyrket var något hon kom i kontakt redan som 12-åring.

– Jag tyckte väldigt mycket om att skriva redan då. 1968 satt en väninna till mamma hemma hos oss i Härnösand på syjunta. Väninnans son hade träffat en tjeckiska i dåvarande Tjeckoslovakien. De gifte sig i Prag och väninnan fick bröllopsfotot telegraferat, minns Kerstin.
Denna händelse var så klart nyhetsstoff. Under 1968 i dåvarande Tjeckoslovakien började man föra en mer öppen politik och den så kallade ”Pragvåren” slutade med att Warszawapaktens makter invaderade Prag den 21 augusti samma år.
Bilden på bröllopsparet lockade Härnösands lokalreportrar till Kerstins barndomshem där alltså mamman befann sig.
– Efteråt upptäckte vi att reportern glömt sina glasögon och jag fick gå ner till redaktionen för att lämna tillbaka dem. Då var det kört, säger Kerstin.

Hon läste på journalisthögskolan i Stockholm under slutet av 1970-talet. Hon fick sedan arbete på tidningen Östra Småland i Nybro.
– Jag var där under fem år och jag minns att jag skrev otroligt många artiklar om glasbruksnedläggningar.
Sedan kom hon till Dalarna 1983 och fick arbete på Dala-Demokratens lokalredaktion i Avesta. Stoppet var kanske tänkt som ett uppehåll på vägen hem mot Ångermanland.
– Men om jag var på väg hem till Härnösand vet jag inte. Men så träffade jag en man och fick tre barn och blev kvar här.
Under åren har Kerstin arbetat uteslutande som lokalreporter i Avesta. Under en kortare period hade hon tjänsten som biträdande nyhetschef på DD:s redaktion i Borlänge.

– Jag trivdes jättebra i Borlänge men nog tycker lika bra om att arbeta som lokalreporter, berättar hon.
Vad som nu står på tur är en tjänst som projektledare i marknadsföring i Avesta kommun, en tjänst där hon svarar direkt under näringslivschefen.
– Jag ser det som en utmaning och möjlighet att få pröva något nytt. Det handlar om marknadsföring av hela Avesta kommun, på alla plan. Det ska bli jätteintressant, säger Kerstin.
Arbetet beskriver hon som en tjänst med fria händer och en hel del tid kommer att ägnas till att spinna idéer.

– Syftet är ju att Avestaborna ska känna att de kan bo kvar på orten och att fler tillkommer, säger Kerstin och tillägger:
– Jag har sett en hel generation växa upp här och de börjar nu skaffa barn. De ska kunna stanna kvar i Avesta för att leva i kommunen. Det är målet, bland mycket annat.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se

Kerstin Eriksson

Ålder: 56
Bor: By Kyrkby
Intressen: Läser, sjunger, spelar revy och jagar älg
Lyssnar på: Mycket klassisk musik, annars allätare
Ser på TV: Deckare
Aktuell som: Projektledare som marknadsförare i Avesta kommun