Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KI kräver svar av Ejendahls

Det finns sexvärt krom i flera arbetshandskar. Ämnet är allergiframkallande och Kemikalieinspektionen (KI) begär nu av Ejendahls i Leksand besked om vad företaget tänker göra åt detta.

Kemikalieinspektionen har köpt och testat arbetshandskar av läder i flera olika affärer och av flera olika tillverkare. De flesta handskarna innehöll sexvärt krom.
Nio handskar från Tegera/Ejendahls köptes på Byggmax och K-Rauta. Av dem innehöll fyra det allergiframkallande ämnet. En Tegerahandske "Vit/Brun 55" innehöll mest sexvärt krom av alla testade handskar.
Det finns ingen särskild lagstiftning som reglerar krom i handskar, men EU-standarden anger 3 ppm som högsta tillåtna halt, handsken med högst halt hade 42-43 ppm.
Vid garvning av läder används trevärt krom som under processen kan omvandlas till sexvärt krom, som är allergiframkallande. Kromallergi upptäcktes först hos byggnadsarbetare som arbetade med cement son innehöll sexvärt krom, men allergi kan också uppkomma vid hudkontakt med läder, säger Kemikalieinspektionen.
Nu begärt Kemikalieinspektionen att Ejendahls, Dressman,Åhléns, Jula, Hennes och Mauritz, Bauhaus och K-Rauta ska yttra sig över vad företagen kommer att vidta för åtgärder med anledning av analysresultaten. Svaret vill Kemikalieinspektionen ha före 29 mars.