Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kicki Kirvall Hanses föreläste om sitt arbete som konservator

Annons

Vid senaste kvinnofrukosten i Himmilsgården samlades 37 kvinnor för en stadig frukost och fick sedan chansen att lyssna till konservator Kicki Kirvall Hanses från Arvslindan som berättade om arbetet med att renovera och konservera textilier.

Kicki Kirvall Hanses har gedigna kunskaper och lång erfarenhet av kulturminnesskyddade tyger. Det senaste årtiondet har hennes arbete främst varit inriktat mot kyrkliga textilier från flera församlingar i landet som sänt alltifrån medeltida tyger till nyare tids textilier till henne för att åtgärdas.
- Varje sak eller plagg är unikt, oavsett ålder och material, och ska behandlas därefter, menar Kicki och förklarar att det är ett mycket tidskrävande arbete som kräver stor noggrannhet och försiktighet.

Gav tips

Hon gav också åhörarna tips och råd om våra egna textilier hemma, såväl kläder som linnedukar, auktionsgods med mera. Några av råden var att vädra, vädra och åter vädra.
- Men tvätta inte alltför ofta samt förvara liggande i möjligaste mån eftersom vanliga skador är hängskador som töjer ut fibrer och trådar.

INSÄNT