Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KIK-ledare: "Våra tjejer väger 10-15 kilo mer, men vi spelar schysst"


Det gick hett till emellanåt under Dalecarlia Cup. En norsk förälder har nu skrivit ett öppet brev om att Kvarnsvedens F16-lag använder tjuvtrix.
- Våra tjejer väger 10-15 kilo mer än norskorna, men vi spelar schysst och använder inte fula knep, säger ledaren i Kvarnsveden-laget, Peter Carlsson.

Det här hände första dagen på cupen. Nordre Trysil mötte Kvarnsveden i F16-klassen på sportfältet.
Enligt brevet från den norska föräldern, som finns i en kortad version, punktmarkerades en av KIK:s tjejer. Plötsligt låg den norska tjejen på backen.
- Vare sig jag eller den andra tränaren vårt lag såg vad som hände, vi påkallade domarens uppmärksamhet så spelaren fick hjälp, berättar Peter Carlsson som är en av två tränare i KIK:s F16-lag.
Litet senare var det ytterligare en incident som ingen heller hade sett.
- Plötsligt stod en norsk förälder panna mot panna med mig och skrek och gastade. Det kändes inte bra framför alla tjejerna, berättar Carlsson som inte såg händelsen denna gång heller.
- Vi har pratat med tjejen och hon säger sig inte ha hotat någon, berättar Peter Carlsson.

"Schysst"

Den norske föräldern som skrivit brevet påstår också att KIK haft samma problem mot ett annat norskt lag, KIL-Hemne.
- Det var en riktigt tuff match mot KIL-Hemne, men den var schysst. Här kom också en förälder fram och skrek att vi inte skulle spela så tufft efter matchen, men lagets ledare förde undan föräldern och tackade för en god kamp, berättar Peter Carlsson.
- Angående att föräldern anser att Tynset också tycker vi spelar fult, så har vi inte mötte dem, de var i andra gruppen, kommenterar Carlsson.
Tävlingsledaren Mathias Evaldsson säger så här:
- Vi fick först en rapport från Kvarnsveden om att en ledare och en förälder rusat in på planen och varit helt vansinniga. Efter ett par timmar kom två ledare från Trysil och berättade sin version varpå vi kontaktade Kvarnsveden igen som inte hade sett vad som hänt med tjejen som låg på backen. Men när de fick berättat för sig vem som armbågat henne skulle de ta en snack med tjejen.
- Vi tillsatte observatörer som följde Kvarnsvedens F16 i två matcher och där var det helt lugnt. Vad som hände resten av veckan har jag inte hört något om, berättar Mathias Evaldsson som på fredagen följde sitt barns födsel på BB.

På allvar

Olle Davidsson är ordförande i Kvarnsveden och i föreningen är man väldigt noga med fair-play.
- De här ledarna är väldigt lugna och bra. Det här låter som om det är något värre än vad det är, säger Olle.
Cupgeneralen Björn Evaldsson bekräftar att han tar händelsen på allvar.
- Vi följer alltid upp sådana här saker och jag ska ta och ringa till Trysil, säger cupgeneralen Björn Evaldsson.
- Det här gäller ju bara ett lag, i det stora hela har det varit en schysst turnering, tillägger han.

BENGT PETTERSSON
0243-92007
bengt.pettersson@daladem.se


Skrivet av föräldern, Torgal Sætre, Trysil, som stod i publiken. Brevet är avkortat och redigerat:

Sedan tidigare kände Trysil till att Kvarnsvedens F16-tjejer nyps, armbågas och gör sena tacklingar. Därför valde lagets tränare att punktmarkera en av Kvarnsvedens tjejer. Matchen börjar och den blir som förväntat. Det är upp till domaren, men det som sedan sker är mycket allvarligt. Den punktmarkerade spelaren hotar vår spelare och säger till henne att hon ska göra henne illa.

Medan spelet pågår på en annan del av banan slår hon till med armbågen alldeles nedanför halsen så att den norska spelaren åker rätt ner i backen.

Trysils lagledare hjälper spelaren och i pausen som uppstår visar det sig att domaren inte sett händelsen och inget görs.

Spelaren kommer på benen och fortsätter matchen. Nio minuter senare sker samma sak igen. Denna gång träffar armbågen rätt i bröstet och spelaren får riktigt ont. Domaren ser heller inte händelsen denna gång.

Undertecknad, som är publik, går över till Kvarnsvedens ledare och säger att det här måste sluta och att de måste ta spelaren av banan.

De reagerar inte och jag måste avlägsna mig från området när domaren avvisar mig.

I efterhand ber jag Kvarnsvedens lagledare om ursäkt för att ha gått in i området och brutit mot reglerna. Det jag däremot inte kan göra är att inte göra vad lagen kräver. Efter samtal med polisen i Borlänge gäller också svensk lag på fotbollsplanen (enligt en dom från 1968).

När någon hotar att använda våld, och därefter genomför det, så är det medborgarens plikt att ingripa - det är faktiskt så att det är straffbart att inte ingripa.

För Kvarnsvedens ledare betyder inte svensk lag och "fair-play" någonting. De anmälde istället mig till cupledningen för att ha protesterat och för mitt uppträdande. Cupledningen avslog anmälan och istället tillsatte de ansvariga att bevaka resterande matcher av Kvarnsvedens F16-lag.

Ett förnuftigt beslut och det visade sedan att flera lag blev irriterade på Kvarnsvedens spelsätt. KIL-Hemne, Östervåla och Tynset bekräftade att detta är en del av Kvarnsvedens F16-lags fotbollskultur.

Helt otroligt, eftersom Kvarnsvedens F16-lag kanske var turneringens bästa lag. Men när ett fåtal spelare förstör för resten av laget och inte tränarna tar det på allvar så kommer de ingen vart. De blev utslagna men borde kommit till final.

(För de som tror att vi skriver detta på grund av avundsjuka bör tilläggas att Trysils F16-lag vann hela turneringen).

Trysil var i Borlänge med fem lag och 70 spelare samt ledare, föräldrar och släktingar. Sammanlagt räknar vi med att vi gjorde av med 750.000 svenska kronor på hotell, restauranger, campingplatser, bensinstationer, bilverkstäder och annat.

Vi värderar vilka turneringar vi åker till.

Kopia till turneringsledningen, Borlänge Kommun och Nordre Trysil IL.

Torgal Sætre, Trysil