Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klara att rycka ut

Det finns pengar att spara för företag ­genom att se över sin energiförbrukning. Nu ska företag få hjälp att komma i gång med att kartlägga energitjuvar.
Kommunens energi- och klimatrådgivare kommer att ta kontakt

Annons

Wattvinsten kallas projektet som ska genomföras i Avesta, Hedemora, Säter, Fagersta och Norberg. Det handlar både om att med effektivare energianvändning minska kostnaderna för företag och att stå rustade inför ökade energikostnader och tuffare regler i framtiden.
Men det kan också vara att möta kundernas krav på att företagen hushållar med jordens energi- och naturresurser.

Under hösten kommer projektanställda Sofia Björnehaag att ringa upp hundratalet företag i varje kommun. I Avesta handlar om företag som har mer än tre anställda. Hon erbjuder ett besök av energi- och klimatrådgivarna. Vid besöket görs en översiktlig genomgång av energianvändningen, som resulterar i en enkel rapport med åtgärdsförslag och tips om hur man kan gå vidare och göra en fullståndig energikartläggning.
– Det finns ofta en hel del att göra, säger energirådgivaren Miriam Nykvist. Ett viktigt steg är att göra personalen medveten om dessa frågor.

Det handlar bland annat om belysning, ventilation och värme.
– Vissa åtgärder kostar nästan ingenting, säger energirådgivare Magnus Hellstrand.
De ger exempel på att man ser över belysning och kanske investerar i nya armaturer som drar mindre energi. Att man inte har på både värme och kyla samtidigt.

Det kan också handla om läckande tryckluftanläggningar, som kostar mycket eller om maskiner som går på full effekt när det inte behövs.
– En del åtgärder fordrar investeringar, säger Magnus Hellstrand. Men de kan innebära en minskad energianvändning som gör att investeringen kan räknas hem på något år.
Miriam Nykvist och Magnus Hellstrand hoppas att många företag ska vilja vara med.
– Det är bra att bara lyfta dessa frågor och det kan vara bra att någon kommer utifrån och påpekar sådant som man kanske inte tänk på själv.
Företaget kan till exempel beställa en utbildning för hela sin personal som heter Vett och watt och syftar till att man ska börja tänka på energifrågorna.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se