Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Klart att det är allvarligt”

Arbetsmiljöverkets inspektör noterade stress och värk hos anställda i hemtjänsten i Falun och kräver att kommunen förbättrar arbetsmiljön.
– Nu börjar vi ett massivt arbete för att komma tillrätta med bristerna, säger Pia Joelsson, omvårdnadschef.

Värk i rygg, axlar och armar. Stressymptom i form av sömnsvårigheter, magbesvär, hjärtklappning och högt blodtryck.

Det noterade Arbetsmiljöverket hos de anställda i hemtjänst­grupperna Herrhagen, Bjursås, Helsinggården, Svärdsjö och Lustigknopp. Detta har DD berättat tidigare.
Senast den 20 januari ska Falu kommun redovisa hur bristerna ska åtgärdas. Omvårdnadschef Pia Joelsson säger att hon tar allvarligt på kritiken.
– Det är klart att det är allvarligt. Nu börjar vi ett massivt arbete för att komma tillrätta med bristerna, säger hon.

Vad ska ni göra rent konkret?
– Det kan jag inte säga i dagsläget. Jag kommer att sätta mig med sektions­cheferna och enhetscheferna och gå igenom krav för krav.

Pia Joelsson säger sig inte vara direkt överraskad över kritiken men konstaterar att det till viss del handlar om bedömningar av hur allvarlig situationen är.
– Vi jobbar redan hårt med arbetsmiljöfrågor, men jag får kritiskt titta på vad vi kan göra mer. Att våra medarbetare tycker att det är stressigt och jobbigt, det vet jag ju.

Går det att komma åt ­stressen även om ni inte får ökad budget och kan anställa fler?
– Det är svårt att svara generellt på det. Det kan hända att vi får fördela om och att det behövs tillskott på en del ställen.

Även enhetschefer har vittnat om att de upplever stress.
– När det gäller enhetscheferna tror jag att vi till viss del kan komma tillrätta med mycket genom rätt stöd till cheferna. Där gör vi ­redan mycket, så det är inte så att vi startar från noll.
Också den fysiska arbetsmiljön har visat sig ha brister. Att förbättra den kan vara svårt just inom hemtjänsten, eftersom arbetet främst utförs i privatpersoners hem.
– Vi har ett uppdrag att ge våra 1 200–1 300 vårdtagare det stöd som de behöver. Men vi ska också göra riskbedömningar och se om arbetet innebär risk för skador för personalen, säger Pia Joelsson.

Enligt henne finns checklistor, men de följs inte alltid och måste därför göras mer kända.
– Att säkerställa ergonomin när man arbetar i andras hem är inte så lätt, men vi ska naturligtvis säkerställa att personalen inte blir sjuk. Vi måste hitta lösningar i de enskilda fall när hemmet inte är anpassat. Här gäller det att ha lite ­fantasi, säger omvårdnadschefen.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se