Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart bakom kassan

På torsdag börjar vågspelet för Patrik och Maria Lindström – och för deras barn och övrig släkt. Då öppnar de livsmedelsbutiken i Vikmanshyttan som varit stängd sedan november förra året.

På måndagen var verksamheten febril i butikslokalen. Maria Lindström, lärare i Västerby skola, men på halvtid från i höst, och Patriks dotter, Nathalie, registrerar varor i kassan. I bakgrunden arbetar Göran Forsén, konsult från den livsmedelskedja som butiken är ansluten till, med mobilen i ena handen och pennan i den andra.
– Det är kundnummer som ska skaffas, varu­beställningar som ska kompletteras och massor med andra uppgifter som måste vara klara för att butiken ska fungera men jag tror att allt ska fungera på torsdag, säger Göran.

De flesta varumontrarna är fyllda nu. Det som återstår är chark, djupfryst och grönt.
– Färskvarorna ska in sist, säger Göran bestämt.

Maria Lindström medger att det är ett litet vågspel och att det är alldeles nytt för henne att arbeta i livsmedelsaffär.
– Men jag har bott i Vikmanshyttan i hela mitt liv och jag tycker att det ska finnas en butik här. Nu gäller det att få kunderna att tycka det också, säger hon. Vi är beredda att arbeta hårt med detta och vi har många barn och andra släktingar som hjälper till

Hur det går kommer att visa sig efter torsdagen då kommunalrådet Ulf Hansson ska klippa invigningsbandet.
– Det finns underlag i befolkningen. Vi är ungefär 1 000 invånare här och det ska räcka, säger Maria.

Varken hon eller maken, Patrik, som arbetar med att bygga ett kafé och grill i andra änden av lokalen, ser det som något ekonomiskt vågspel.
– Jag äger 15 fastigheter här i Vikmanshyttan och avkastningen från dem ska användas och vi har våra andra jobb att falla tillbaka på. Jag vill skapa en samlingspunkt här i Vikmanshyttan. Ett ställe där vanligt folk, företag och föreningar kan ha fester eller konferenser eller bara handla en rejäl hamburgare, säger Patrik Lindström.

Erik Hjelte/DT