Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart det behövs en moské i Borlänge!

Greider: Klart det behövs en moské i Borlänge!

Annons

Sverigedemokraterna i Borlänge samlar namn till en folkomröstning om det islamska centrat i Borlänge. Det är de i sin fulla rätt att göra, folk får samla in namn för krav på en folkomröstning om hur mycket snö som ska tillåtas falla nästa år eller vad som helst. Men de allra flesta inser naturligtvis att SD:s namninsamling handlar om att bedriva propaganda mot muslimsk invandring till Sverige och muslimers grundlagsfästa religionsfrihet.

De allra flesta inser naturligtvis att SD:s namninsamling handlar om att bedriva propaganda mot muslimsk invandring till Sverige och muslimers grundlagsfästa religionsfrihet.

För några dagar sedan var föreläsaren Bertil Malmberg i Borlänge och talade om islam. Denne man är en ökänd islamofob som anammat de flesta konspirationsteorier som cirkulerar om islam. När tidningen Expo intervjuar honom (20/1 2014) framgår det att han har en syn på Islam som påminner om den norske terroristen Ander Behring Breiviks: de flyktingar som anländer till Europa anses vara en del av en ”smygande Jihad”. Konspirationsteorin säger att västvärldens eliter i utbyte mot oljeleveranser accepterat en stor muslimsk befolkning i Europa, som genom sitt barnafödande dessutom kommer att ta över länderna de bor i.

Vad är detta? Är det här alltså SD:s expert på islam? Har han alltså stått i Borlänge och drivit sina teser för en andäktigt lyssnade åhörarskara? Och varför intervjuas han i Radio Dalarna utan att intervjuarna riktigt verkar ha tagit reda på vad denne man står för?

Jag vet att folk varit ute på Norra Backa i Borlänge och samlat namn för religionsfriheten. Bra gjort. Men det är uppenbart att stämningen är på väg att förgiftas. I många år nu har en så stark islamofobisk trend varit närvarande i det svenska samhället att man kan frukta att den satt sig för gott. Det betyder att murar för integration byggs upp som gör det svårare för ett samhälle som Borlänge – och många hundra andra, liknande orter - att fungera. Alla blir förlorare på de islamofoba kampanjer som SD bedriver.

Men det är uppenbart att stämningen är på väg att förgiftas. I många år nu har en så stark islamofobisk trend varit närvarande i det svenska samhället att man kan frukta att den satt sig för gott. Det betyder att murar för integration byggs upp som gör det svårare för ett samhälle som Borlänge – och många hundra andra, liknande orter - att fungera. Alla blir förlorare på de islamofoba kampanjer som SD bedriver.

Det har funnits moskéer sedan länge i Borlänge. Men lokalerna är trånga och inte funktionella. Bygget av ett islamskt center borde vara något som folk borde se poängen med: En stor grupp människor i samhället får en värdigare plats att utöva sin religion på. Vi som inte är muslimer kan gå dit och se ett byggnadsverk som kan bli vackert.

Jag är inte muslim. Jag är heller inte kristen. Jag är faktiskt inte ens ateist. Jag tror på ett sekulärt samhälle med religionsfrihet. Jag brukar kalla mig troende, så där vagt troende som många människor idag är. Kärnan i alla religioner – och den är både banal och storslagen - är att människor ska bry sig om varandra. De stora världsreligionerna uppstod en gång för att hålla ihop samhällen som var fulla av konflikter. Därför är alla religioner både progressiva och reaktionära. I alla religiösa urkunder – vare sig det är Gamla testamentet, Nya testamentet eller Koranen – finns sida vid sida de mest avskyvärda påståenden och de allra vackraste och mest sanna.

Jag är inte muslim. Jag är heller inte kristen. Jag är faktiskt inte ens ateist. Jag tror på ett sekulärt samhälle med religionsfrihet. Jag brukar kalla mig troende, så där vagt troende som många människor idag är.

Man kan i Bibeln hitta legitimering av folkmord – men där finns också Bergspredikan och gamla rättviseprofeter som talar med tordönsröster för de svagaste i samhället. I Koranen återfinns vidunderligt vackra ord om barmhärtighet, intill andra stycken som stöter bort varje modern människa. Så är det med tusenåriga texter, vare sig de är kristna, judiska eller muslimska.

Med muslimer är det naturligtvis som med kristna: Det är ganska få av dem som regelbundet går i moské eller kyrka. De flesta bekännande religiösa besöker sina religiösa samlingsplatser under vissa högtider. Jag känner många muslimer. Få av dem orkar ta sig iväg till moskén. Jag känner ännu fler kristna. Inte många av dem går i kyrkan, förutom vid begravningar, bröllop och dop.

Jag tror att de allra flesta i det här landet inser att religion i normalfallet inte är något att bråka om. Så vad bråkas det egentligen om i Borlänge? Det är helt enkelt så att en militant minoritet inte tål det faktum att det bor svenskar som är muslimer i Borlänge.

Annons