Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för Spejaren i tinghuset

LEKSAND
Spejaren är tillbaka i Leksand. 3-4 maj blir det premiär i nya lokalerna i gamla tingshuset vid kyrkallén. Det blir samma koncept: kultur, mat. mycket musik och trivsam stämning.

– Spejaren ska växa fram tillsammans med publik och artister, säger Samuel Stålhandske.
Det var nästan ett trauma då kultur- och musikrestaurangen Spejaren på Åkerö stängde hösten 2010. Det blev för mycket klagomål från närboende på ljudnivån. Samuel och Ulf Stålhandske flyttade konceptet till Sigtuna.

Nu kommer Spejaren hem till Leksand igen. Foajén och gamla tingssalen ska användas. Det blir en scen i tingshuset och en utomhus. 3 maj är det inomhus som gäller och är det begärnsat antal platser.
Samuel Stålhandskes idé är att Spejaren ska vara en mötesplats mellan kultur och människor.
Säsongen blir maj, juni, juli, augusti med avslut Kulturnatta 7 september.
– Vi räknar med 40-50 spelningar, säger Samuel Stålhandske.

Som förra gången blir det en mycket blandad repertoar; jazz, blues, soul, rock och visor. Det blir en hel del lokala artister, men inte bara.
En artist är klar. Stiko Per Larsson avslutar sin vandirngsturné på Spejaren 8 juni.
Under maj är det lördagar som gäller. Under juni och augusti onsdagar och lördagar och under högsäsongen från midsommar och hela juli är Spejaren öppen alla dagar med spelningar onsdag till och med lördag.
– Vi har diskussioner med kommunen om att kunna ha en scen inne på Noret för en kortare dagkonsert med våra artister under turistsäsongen.
Att många har längtad efter Spejaren har redan märkt. Folk har ringt och frågat om de kan hjälpa till.
– Det är viktigt för oss, vi är en föreningen och det är gensvaret som gör att det går.
Det är inte bara leksandspubliken som gillar Spejaren, många av artisterna har också velat komma tillbaka.

Marika Sernfält jobbar för Spejaren.
– På Åkerö hade vi en stämning där man fick en känsla att vara hemma hos någon och satt och pratade, säger Marika Sernfält. Det blir en utmaning att få till samma känsla även i de stora lokalerna i tingshuset.
– Egentligen gör vi ingenting, det är artisterna och publiken som gör Spejaren, säger Samuel Stålhandske. Vi bygger inte allt klart innan vi öppnar, det får växa fram. Det ska vara ett levande ställe.
Konstgalleri ingår också i konceptet Spejare, och även om det blir fokus på musik i sommar kan det också bli både dans och teater.
Spejaren Leksand har en facebooksida, där kommer artister och program att presenteras.

Samuel Stålhandske säger att både Skogslunds, som äger tingshuset, och Siljan turism, som finns i huset men sagt upp sitt kontrakt, har varit otroligt hjälpsamma och tillmötesgående.
Det är meningen är turistbyrån ska flytta från tingshuset till ett nybygge på Torget kanske redan i sommar.


Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se