Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för start i Sälenfjällen

Nu står det klart att flyplatsen i Sälenfjällen får byggas ut.
På måndagen gav mark-och miljödomstolen grönt ljus för storsatsningen.

Tanken bakom satsningen är att öppna upp en luftbro till och från Sälen och den norska skidanläggningen i Trysil.
– Vår målsättning om visionen blir verklighet är att vi ska ha en verksamhet som skall vara vara i balans med naturen och miljön. Många av oss lever på att sälja upplevelser av natur och miljö och värnar om den samtidigt som vi inser vikten av tillgänglighet.
– Domen skapar också möjligheten till diskussioner kring hur samarbetet över nationsgränser kan utvecklas, tillägger Jonas Persson, ordförande för Sälen-Trysil airport AB.

Han menar att det kommer att ta sin tid att sätta hela projektet sjön. Domen är bara början i en lång process fram till förverkligande av kommersiell flygplats.
– Tillståndet räcker i fem år och inom den tidsrymnden bör det ändå stå klart, tillägger han.
Flygplatsbolaget kommer nu att djupare analysera domen och de villkor som finns.
Flygplatsen är tänkt att byggas där den nuvarande flygplatsen ligger vid Mobergskölen nära byn Rörbäcksnäs. Där är planerna att bygga ut en 45 meter bred och 2500 meter lång landningsbana som kan ta emot större flygplan.
En utbyggnad av flygplatsen har inte setts med positiva ögon från alla håll.
– Självklart är domen en positiv signal för oss, men som också kräver ett ansvar och åtagande kring miljö och buller, säger Jonas Persson.

Leif Olsson
leif.olsson@daladem.se