Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart godkänt Footloose

Recension

Footloose

Vad: Musikal
Var: Maximteatern, Borlänge
När: Premiär 12/9
Publik: Fullsatt
Betyg: 3

Premiären börjar lite struligt, något med tekniken krånglar, introt med de dansande fötterna på den stora bildskärmen blir långt och otajmat. Troligen blev det lite stressigt i kulisserna, men man räddar upp det, och ganska snart är det full fart på scenen med 80-talsmusik, dans, intriger och drama.

Dock är Footloose lite seg ibland. Ja, alltså, det är ju egentligen kanon med tanke på att det är en ideell amatöruppsättning. Men jag har sett många musikaler av Borlänge Musikteater, och den här är stundtals slätare än snittet.

Kanske är det premiärnerver. I vissa danser känns det som att man satsar på att koncentrera sig på att göra alla steg precis som man lärt sig, snarare än att satsa på inlevelse och fart. Det blir lite stelt.

Det kan ibland även kännas lite fattigt av att storbildsskärmen, till stor del, är enda kulissen. Samt att den förinspelade musiken är något tam ibland.

I övrigt tycker jag att det ofta är svårt att höra texten i sångerna, speciellt när många sjunger samtidigt.

Men det var det negativa det.

På den positiva sidan lägger jag framför allt humorn, tajmingen och flera starka insatser inom ensemblen.

Till exempel är Alva Lundell, som spelar den äventyrslystna pastordottern "Jenny" en riktig klippa. Alva både sjunger svinbra och agerar så att jag riktigt tror på henne.

Pontus Simm som spelar Ren, den nyinflyttade "bråkstaken" som vill få den bakåtsträvande bonnhålan att börja dansa och leva, är även han mycket bra. Och när han och Alva sjunger stämsång under en bro i "Nästan himmelen" (visserligen en smått pixlig bro på en storbildsskärm, men ändå) så måste det vara en av de mest tonsäkra stämsånger som utförts inne på Maximteatern.

En av många som har bra humoristisk tajming är Pontus Gävert (Micke) som drar stora applåder med sin sång "Mamma sa".

Footloose är ganska välmatad med små sarkastiska och roliga repliker, och alla i ensemblen sätter dem bra. Borlänges uppsättning av Footloose är rolig.

Även de ganska få vuxna aktörerna på scenen gör ett mycket bra jobb, bland andra Christine Fredriksson som spelar "Vera", som har den där säkerheten i både sång och i repliker.

Summa kardemumma kan sägas att Borlänge Musikteater fortsätter leverera musikal av hög kvalitet. Footloose är klart godkänd.