Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Klart jag vill ha 600 nya jobben till Ludvika

Daladelegationen från Ludvika kommun, Invest in Dalarna, länsstyrelsen och Region Dalarna kom på torsdagen hem från Boston, USA, efter överläggningar med Boston-Power kring möjligheterna att få företaget att etablera en europeisk batterifabrik i Ludvika. Etablering skulle innebära investeringar på 1,4 miljarder kronor i maskiner, logistik och 27000 kvadratmeter stor ny industrifastighet. Och 600 nya jobb.

Är du mer optimistisk efteråt än före resan till Boston om att få batterifabriken till Ludvika?
- Ja, det känns jättebra. Jag vill ändå inte skruva upp förhoppningar. Vi äger inte beslutet, men vi har levererat de svar amerikanerna ville ha om Sverige och Ludvika, svarar Maria Pettersson.
- Till exempel visar en genomgång av kostnads- och lönelägen att Sverige ligger bättre till än Tyskland.

VD Christina Lampe-Önnerud behöver ni inte övertyga om Ludvikas position redan som högteknologisk ort inom elkraftsteknik?
- Nädå, det var mest övriga ledningsgruppen i Boston-Power vi förde samtal med hela tisdagen. Kia känner givetvis sin födelsestad med ABB och High Voltage Valley.
- Hon körde oss till exempel i batteridriven bil ut till deras forskningscentra.
- Hon visade kopian av Robonaut 2 som ska upp till månen. Jättehäftigt att se hur Boston-Power leder utvecklingen av batterier, ja framtidens energilagringsteknik på område efter område.

Är det fler länder, orter, som konkurrerar om batterifabriken och 600 nya jobben?
- Det är det säkert. Vi har beskrivit Ludvikas fördelar. I vår region kan man till skillnad från andra orter söka Tillväxtverket investeringsstöd. Världsledande kunskap inom elteknik finns hos oss och så vidare.

Har kommunen så mycket industrimark? Klarar Ludvika av expansion med kanske 1000 nya jobb om Boston-Power etableras och gruvor startas?
- Vi har industrimark på flera håll, vi har tittat på mark ut mot Gonäs och Håksberg. Visst ryms fler invånare i Ludvika, vi är 25000 invånare nu och har varit 35000 förr. Kommer bara jobben tror jag en del kommer att pendla hit, en del att flytta hit.
- Jag är inte orolig för att växa. Om detta nu går radrätt, om besluten nu faller på plats, tar det ändå några år innan allt är igång. Kommunen och andra aktörer kommer att hinna svara upp med bostäder-villaområden med mera.
- Hela Sverige är vinnare om vi får Boston-Powers batterifabrik. Det är klart jag helst vill se den etableras i Ludvika, avslutar på torsdag eftermiddag hemkomna kommunalrådet.

BOO ERICSSON