Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med flyg mellan Borlänge och Stockholm

Nu står det klart att det kommer bli flygningar mellan Borlänge och Arlanda. Två turer om dagen är det som gäller.

I två år har turerna stått stilla mellan de båda flygplatserna. Men nu börjar propellrarna snurra igen, då Direktflyg börjar flyga dagligen mellan Arlanda och Borlänge.

– Vi har sett att det finns ett behov av att ta sig ner till Arlanda, säger Stefan Carlsson som är marknadschef vid Dalaflyg.

Det går redan flertalet turer till Stockholm med både buss och tåg, men tanken är att fånga upp de resenärer som enbart besöker Borlänge över dagen.

– Det är inte lågprisflyg i den bemärkelsen, utan huvudsyftet är att hitta affärsresande att fylla planet med.

Men Stefan Carlsson säger samtidigt att det kan komma att bli ett reducerat biljettpris för både ungdomar såväl som pensionärer.

Planen som kommer flyga mellan orterna är av typen Jetstream 32, alltså ett litet turbopropplan. I den får det plats 19 passagerare åt gången.

– Det är samma flygplanstyp som flyger till Göteborg och Malmö, säger Stefan Carlsson.

Han menar att huvudsyftet för flygningarna inte handlar om att åka lokalt, utan att de kan komplettera den förkommande bil- och tågverksamheten ner till Arlanda.

Men flyg är ju inte det mest miljövänliga sättet att transportera sig?

– Så är det väl. Men propellerplanen som utgår från Borlänge är bränslesnåla. Fyller man planen halvfulla, så är det mindre än en liter per person och mil, berättar Stefan Carlsson.

Vad finns det för framtids­planer för flygtrafiken?

– I nuläget får vi se hur det här går. Sen har vi ju alltid intresse att öka flygtrafiken till Dalarna.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se