Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med vikarier till Ludvika lasarett

Många enheter inom landstingsvärlden har svårt att hitta sommar- vikarier.
Vårdavdelningarna på Ludvika lasarett löser situationen genom att stänga en avdelning och låta sköterskeelever arbeta som undersköterskor.

– Vi började med rekryteringen redan före årsskiftet och har sedan länge klart med tio vikarier, framhåller Ann-Christin Runkvist, hälso- och sjukvårdssamordnare i Västerbergslagen.
Gabriella Hult, biträdande vårdenhetschef vid avdelning 2 och 3, berättar att man tar in tre utbildade undersköterskor och i övrigt sex–sju elever som går sjuksköterskeutbildningen.
– Till stor del är det elever som nu håller på att fullfölja den femte av totalt sex terminer och de kommer i sommar att jobba hos oss som undersköterskor.

Sjuksköterskeeleverna läser samtliga på distans och har studielokaler i ”Kraftbyggarna-huset” vid Vasagatan. Redan för flera månader sedan gjorde den lokala sjukvården en framstöt och informerade eleverna om möjligheterna till sommarjobb på Ludvika lasarett. Gensvaret blev stort.
– Vi blev nedringda av elever som var intresserade av att jobba hos oss, berättar Gabriella Hult.

Däremot har man inte fått tag på några utbildade sjuksköterskor som vill vikariera i sommar.
– Situationen är likartad i hela landet. Vi fick inga svar på de annonser vid hade ute, säger Hult som också uppger att man inte blivit kontaktade av sköterskor som ställt frågor om lönenivåerna.
Därför tror hon att det inte skulle ha spelat någon roll om man erbjudit löner enligt kraven från det så kallade sköterskeupproret. Nyutbildade sjuksköterskor krävde i fjol 24 000 i månadslön för att tacka ja till vikariat, i år har man höjt det till 25 000.
– Vi erbjuder lön enligt avtal till nyutexaminerade och den ligger på 22 500, upplyser Hult.

På de två vårdavdelningarna finns sammanlagt 60,60 tjänster som 64 personer delar på. Trots att man inte hittat några sjuksköterskor som vill vikariera i sommar, kommer all personal att få ut fyra veckors semester under semesterperioden 17 juni till 9 augusti.
– Vi drar ner antalet vårdplatser från 36 till 25 och stänger avdelning 2 under sommaren. Därmed kommer vi ändå att ha normal bemanning med sjuksköterskor, fyra sköterskor på 25 patienter under dagtid.
Skulle det inträffa något som gör att extra personal måste tas in akut, finns möjligheten att erbjuda ordinarie personal vissa förmåner.
– Personal som går in något enstaka extra pass får högre ersättning än vad som anges i avtalet, uppger Stefan Lindskog som är personalchef inom hälso- och sjukvården i dalalandstinget.

I vissa fall finns möjlighet att tillfråga ordinarie personal om vederbörande kan flytta någon semestervecka till annan period än sommaren. Men beslut om flytt av semesterveckor får bara tas av högsta sjukvårdsledningen efter att varje enskilt ärende har prövats nogsamt.
– Sjuksköterskor kan få 6 000 till 10 000 kronor extra om de flyttar en semestervecka till utanför ordinarie semesterperiod. För undersköterskor rör sig ersättningen om kanske 4 000 till 6 000 per vecka, säger Stefan Lindskog.
Han gissar att det i fjol var 10–15 kliniker inom dalalandstinget som fick klartecken att använda sig av möjligheten att flytta semesterveckor.
– Jag kan tänka mig att ett 50-tal anställda berördes och flyttade någon enstaka semestervecka, säger Stefan Lindskog.

Torbjörn Granling/DT