Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klass 3-varning för Simone
Den högsta varningsklassen gäller Kattegatt, Skåne utom Österlen,Västra Götaland, Göteborg, Bohuslän, Halland, Sjuhäradsbygden, Göta älv, Jönköping, och de västra delarna av Kronoberg. Varningarna har utökats i omgångar under måndagsförmiddagen.
Hela södra och mellersta Sverige, upp till Örebro, väntas beröras av den kraftiga blåsten. SMHI:s varningar omfattar hela skalan, 1-3. I vårt grannlän, Örebro, varnas för mycket kraftiga vindbyar på mellan 21 och 24 meter per sekund.

Enligt TT Nyhetsbyrån förbereder sig elbolagen på mycket jobb i och med stormen. Eon räknar med att kuststräckan mellan Ängelholm och Varberg kommer att drabbas hårdast.
– Det kommer att hända någonting. En sådan här storm går inte obemärkt förbi, säger Eon´s presschef Mattias Hennius till TT.
Såväl flyg- som tågtrafik påverkas av stormen, eller orkanen som det till och med kan handla om.
Vid såväl Göteborg Landvetter som Malmö Airport kommer extra kontrollrundor att göra så att det inte blåser in löst bråte in på flygplatser. Sådant riskerar nämligen att skada flygplan.
SAS hade vid 10-tiden inte beslutat om att ställa in några flygningar.
– Men vi håller självklart väldigt noga uppsikt på vad som händer, allt beror på vindriktning och vindstyrkor, säger presschefen Henrik Edström till TT.
Huruvida flygningar genomförs eller inte bestäms i samråd mellan flygbolag och myndigheter.

Vidare har Trafikverket flaggat för att tågtrafik på en del sträckor i västra Sverige kommer att ställas in på sträckor där det finns risk över spåren.
Även telebolagen har höjd beredskapen.
Telia uppger att den stora utmaningen är om ledningar skadas.
Stationerna är strömberoende, men det finns reservkraft. I de som hanterar fast telefoni finns reservkraft som räcker mellan 4 och 24 timmar. TT skriver att Tele2 punktmarkerar masterna i området där stormen beräknas komma in och att de har sett över sina dieselaggregat.
För de som behöver nå larmnumret 112 är det möjligt så länge någon telefonoperatör har sitt nät igång. Larmnumret är nämligen operatörsoberoende.