Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassiskt dansband upp på scenen igen

Dansbandet Bergman & Dom återuppstår. Men bara för en kväll.
– Det är originalbesättningen från början av 1970-talet som åter­förenas för en nostalgispelning, en dans- och underhållningskväll, ­berättar Ove Bergman.

Under närmare 40 år gladde Bergman & Dom den dansanta publiken i Dalarna och stora delar av Mellan-Sverige. Bandet kunde ha upp till 80 spelningar per år, gjorde en vinyl-lp och flera cd-­skivor – och ”samarbetade” med bland andra Ted Gärdestad.

– En minnesvärd kväll. Jag var vid Tansen och fiskade när Rask-Erik, legendarisk parkchef vid Strandbacken i Dala-Floda, ringde och berättade att kvällens dansband på parkens stora scen hade fått förhinder. Vi hoppade in med mycket kort varsel och delade loger med Ted Gärdestad och hans musiker, som också lånade våra instrument, berättar Ove Bergman.
Han och några av hans kamrater spelade i slutet av 1960-talet pop i olika konstellationer och med band som Hollies, Tages och Manfred Mann som förebilder. Så småningom blev de Bergman & Dom.
– Då var dansbandsmusiken stor och gissningsvis ett 50-tal band kunde bokas via Dalarnas Musikförmedling. Vi utvecklades snabbt, både repertoarmässigt och musikaliskt; från solo- till stämsång och med saxofonsound.

Populariteten gav många spelningar, vilket var krävande och en period diskuterade medlemmarna att satsa på musiken på heltid. Men de vågade inte lämna sina jobb för att bli musiker.
– Vi har pratat om att – innan vi blir för gamla – återförenas för att få återse vår publik. Efter en intern provspelning i mars tackade vi ja till Thomas Neijberts förfrågan om att spela den 17 augusti i Ratt & Roders stora tält inför både mat- och dansgäster. Vi ser verkligen fram emot kvällen och gissa om vi repat sedan i våras …

Kent Olsson/DT