Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet i fokus

Vad är det egentligen som händer med världen när klimatförändringar sker?
Och hur kan vi lösa dem?
Det var några av frågorna som det talades om i helgen.

Under lördagen och söndagen har det nämligen pågått en klimatkonferens på Fornby Folkhögskola. Bland de inbjudna talarna fanns bland annat Pär Holmgren, tidigare meteorolog i SVT.
– Vi i den rika världen tar inte något som helst ansvar, sa Pär Holmberg om västvärldens konsumtion av såväl varor som kol.

Frågorna som avhandlades handlade uteslutande om det rådande klimatet. Även om det var få på plats under konferensen som Naturskyddsföreningen arrangerade, såg man ändå positivt på den i det långa loppet.
– Det här bidrar till att det blir ringar på vattnet, förklarade Lena Stigsdotter som var en av deltagarna.

Att många inte väljer att prata om klimatfrågan trodde deltagarna var en bidragande faktor till att många fortsätter i samma ”gamla ovanor”. Även föreläsarna Pär Holmgren och Kåre Olsson trodde båda att mer kunskap kring frågan skulle leda till en förändrad opinion. Men Kåre Olsson påpekade även en annan viktig sak:
– Problemet ligger inte i brist på teknisk utveckling eller brist på kunskap – det handlar om ansvarslöshet.
– Många tror att det blir jobbigt med förändringar, men det blir ännu större förändringar om man inte gör det, förklarade Elisabet Lindow som är medlem i Naturskyddsföreningen.
– Det handlar mycket om gamla ovanor, fortsatte Jan-Olof Blomberg.

För jorden är begränsad –både med resurser och med utrymme, menar föreläsaren Kåre Olsson.
– Hur kan vi då kollektivt bete oss på ett vis som vi alla vet är helt omöjligt?
– Att sätta upp ett två-gradersmål är ett intellektuellt misslyckande bara det – naturen är mer komplex än så!

Men det är inte bara isar som smälter, påminde Pär Holmberg. Även här i Sverige drabbas man påtagligt av klimatförändringarna.
– Här i Sverige så flyttas till exempel temperaturzonerna norrut med ungefär en mil per år.
Med oklara besked om framtidens befolkningsmängd, den tekniska utvecklingen samt den ekonomiska tillväxten, så är det svårt att förutspå framtiden, förklarade Pär Holmgren.

Men alla under konferensen var rörande överens om en sak – fortsätter utvecklingen som den gör i dag, bäddar det för en katastrofal framtid i det långa loppet.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se