Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatsmarta burgare

På fredagen serverades barnen på skolarna i Vansbro klimatsmarta hamburgare. Hamburgare som utlovas ge 47 procent mindre mängd koldioxid. Betyget från barnen var att de smakade nästan bättre än vanliga hamburgare.
– Vi vill försöka bidra till miljön så gott det går, säger kostchefen My Berensson.

Normalt ska en hamburgare innehålla så mycket rent nötkött som möjligt, det ska endast finnas kryddor och möjligen en liten mängd potatismjöl som bindemedel. De hamburgare som serverades under fredagen innehåller hälften nötkött och resten är bönor.
– Det är en ekologisk produkt, både när det gäller köttet och bönorna, som även de är ekologiskt odlade, även om de inte är odlade i Sverige, berättar My Berensson.
Sammantaget ger detta en produkt som ska påverka miljön mindre än konventionella hamburgare, det ska enligt uppgift om så mycket som 47 procent mindre koldioxid som de ger.
– Dessutom är det så att barnen får i sig mer grönsaksbaserade produkter och därmed även mer fibrer, vilket är lite av en brist för många barn i dag, påpekar Berensson.

Nackdelen är att de är nästan 50 procent dyrare än konventionella burgare.
– Just vid detta tillfälle är det ingen skillnad, eftersom det handlar om ett prov och vi har ett specialpris, understryker Berensson.
Ingalill Thögersen i skolköket på Smedbergsskolan noterar under fredagen att barnen verkar gilla den klimatsmarta hamburgaren.
– Allt tyder på att det går lite mer än det gör normalt när vi serverar hamburgare och dessutom är barnen väldigt positiva, säger hon.
Även barnen verkar gilla hamburgarna och äter med god aptit.
– De smakar bra, jag tycker till och med att de smakar bättre än de vi normal brukar få, säger Alfons Holtmoen.

Visar det sig att detta faller väl ut kan det bli aktuellt att permanenta de klimatsmarta hamburgarna på skolan.
– Jag tror inte vi kan öka kostnaderna, så i så fall handlar det om att hitta andra något billigare lösningar andra dagar, säger My Berensson.
För dagen är det inte heller aktuellt att gå över till att laga maten mer från grunden. Problemet är att de kök som finns på skol- orna inte är anpassade till att laga maten från grunden.

Sven Thomsen/DT