Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatutvecklingen bekymrar mig

Alla vill vi att våra barn och barnbarn ska få det bra. Få en hyfsad framtid. Leva utan smutsig luft, smutsigt vatten runt omkring. Få leva utan förfärande folkvandringar med folk från mer utsatta länder – folk som flytt från krig och hungersnöd.

Grundorsaken till det mesta är ju egentligen de negativa klimatförändringarna runt oss på hela planeten. Visserligen har vi i vårt land kommit en på väg när det gäller klimatinsatser. Vi hoppas på klimatramverket med klimatlagen, vi hoppas på krafttag när det gäller järnvägsunderhåll, elbilar mm. Men allt som går att göra måste starta nu!

LÄS OCKSÅ Debatt: "Det skrivs mindre än tidigare i Dalarna om klimatfrågan"

Jag som pensionär har haft tur och fått leva i en relativt ren omgivning och under en förhållandevis lugn tidsperiod. Men vi pensionärer har också smutsat ner vår omvärld rejält under många decennier. Vi borde kunna skärpa oss. Vi ser ju vad den negativa klimatutvecklingen för med sig överallt.

LÄS OCKSÅ Stefan Sundström: "Meningen med livet är att rädda vår planet"

Utsläppen från vägtrafiken är ett av de stora problemen. Vi skulle faktiskt kunna dra ner på våra egna bilresor! Vi skulle också kunna sluta med långa flygresor till varmare länder när vi tycker klimatet här är för grått och trist.

Ett sätt att minska utsläppen är att lägga en stadigt stigande koldioxidavgift på de fossila bränslena som bensin och diesel och sedan betala ut hela intäkten från den avgiften till varje vuxen medborgare. Det gynnar den som kör lite i bränslesnål bil, den som går eller åker kollektivt – eller cyklar – alla dessa tjänar på den affären. Gå in på hemsidan www.klimatsvaret.se och läs mer om det förslaget.

LÄS OCKSÅ Greider: "Vår stora olyckliga kärlek till snö"

Tillsammans kanske vi trots allt kan ge kommande generationer en vackrare och mer hållbar värld. Låt oss försöka!

Mari Ann Regen, pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare