Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knivoffer gav föreläsning om gatans juridik

Jo, han och kamraterna hade misshandlat den ilskne 23-åringen. Kanske hade de gått lite för långt. För att få denne och kamraterna att förstå det att det inte var illa ment beväpnade de sig med knivar.
- Det var enda sättet att stoppa dem. Att försöka skrämma dem, förklarade den knivskurne i rätten.
Medlingsförsöket slutade med en kniv i buken.

Liksom den brutala misshandeln vid Falukalaset förra sommaren, som avhandlats i samma tingssal tidigare i veckan, var knivskärningen i Hosjö natten till den 7 maj en uppgörelse mellan två gäng. Ett bråk om en svarttaxi i centrala Falun ledde till skärmytsling och att den ovan nämnde 23-åringen skar sig i handen och fick ta emot några smällar.
Över detta klagade han för några kamrater som samlats i en lokal som disponeras av de kriminella underhuggare som kallar sig Red Devils.

Krävde upprättelse

De bestämde sig för att kräva upprättelse och gav sig av till Hosjö. Ringde och krävde ett möte.
- När de sa att de skulle döda oss sa jag till mina kamrater att vi måste beväpna oss. Så vi hämtade tre knivar i köket, berättade mannen som så när kom att mista livet i bråket.

Ursäktande

Knivoffret visade sig vara en vältalig person. För rätten förklarade han att bästa sättet att avvärja bråk är att skrämma motståndaren. Att visst våld var effektivt för att freda sig. Han framställde det till och med som nödvändigt. Men också vikten av att sansa sig.
- Går man på någon som är för berusad är det inte självförsvar utan misshandel, förkunnade han.
Trots att han så när förlorat livet var den 23-årige stockholmaren ursäktande mot angriparna.
Han hade förståelse för ilskan. Medgav att han vid taxibråket tagit i för hårt. Var noga med att förklara vilka som inte gjort något alls.
Att det trots allt gick till våld berodde enligt offret på att den åtalade 20-åringen envisats med att vifta med kniv nära hans ansikte.
- Jag försökte ta ifrån honom kniven och då högg han mig i magen, berättade offret.

Livsfarligt

Kniven gick djupt in i bukhålan. Skadorna blev livshotande. Han är ännu inte återställd och ska opereras igen.
- Först blev jag chockad. Det gjorde inte ont. Sen ville jag bara upp i lägenheten. Då började jag må illa. Jag tappade allenergi. Då sa jag till mina kompisar att nu kommer jag att dö, förklarade han i rätten.
När han bars ut stod knivmannen utanför. För polisen förnekade offret att han var knivmannen. Han ursäktade honom också i rätten och spekulerade i att hugget kom ”av stress”. I pauserna sågs han samtala med 23-åringen som utlöst hela skeendet under taxibråket.
Den häktade 20-åringen medger hugget men hänvisar till nödvärn.
23-åringen, som åtalats för förberedelse till grov misshandel, nekar till detta. Rättegången avslutas på måndag.

GUBB JAN STIGSON