Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knivskuret sto får vård

Ludvika och Smedjebacken har drabbats av hästattacker den senaste tiden.

Nu har en till häst blivit skuren – utanför Hedemora.

Vid lunchtid på ons- dagen blev ponnystoet Aukje illa skuret i en hage i Bodarna.

Ägaren Jaana Goodholm såg att hästen blödde kraftigt från bakdelen.

En veterinär konstaterade att hästen hade skurits med ett vasst föremål i slidan och fått ytterligare ett skärsår i underlivet.

– Veterinären ville att vi omedelbart skulle åka ner med Aukje till djursjukhuset Mälarkliniken i Sigtuna där skärsåren fick sys. Hon fick stanna kvar och jag tror att vi får hämta hem henne först på fredag, säger Jaana Goodholm bedrövat.

Hagen i Bodarna där Jaanas tre hästar betade när djurplågaren slog till är omgiven av flera gårdar.

Hon hade själv sett till hästarna på förmiddagen men åkte sedan hem till bostaden i Mälby.

En granne, som har sin gård alldeles intill hagen, har berättat att han åkte till jobbet vid tolvtiden och då såg han inte till någon okänd bil eller person på byvägen.

– Jag kom själv hit strax efter klockan ett. Så den här personen, om de nu inte är flera, måste har gjort det här mellan tolv och ett. Det stod flera bilar på gårdarna. Hur kunde de veta att det inte fanns folk i byn? frågar sig Jaana.

Aukje hade också ett blödande skavsår kring ena bakbenet. Det tyder på att någon bundit ett rep kring benet för att hålla fast henne. När hon sedan desperat försökte ta sig loss skavde repet upp ett sår.

– Jag kan bara spekulera men det verkar som om minst två personer varit inblandade. En som håller fast hästen medan den andra sticker in ett långt, vasst föremål för att göra den illa, säger Jaana.

Hon är mycket upprörd och finner det obegripligt att det finns folk som finner tillfredsställelse i att skada djur. Dottern Felizia som skulle rida på Aukje är förstås mycket ledsen.

– Det är helt sjukt. Jag förstår inte hur folk är funtade som gör så här. Det tycks bara vara ston man ger sig på och skär sönder könsorganen på, man undrar vad det är som driver dem till det.

En annan av Jaanas hästar har ett liknade skavsår på ena bakbenet.

– Troligen har de bundit ett rep för att ge sig på henne också. Hon är lite tuffare så hon vägrade nog att stå still när hon förstod att man tänkte göra henne illa.

Jaanas största häst fick vara i fred för djuplågarna.

– Min stora häst ger sig ingen på. Den skulle sparka bakut direkt. Det är nästan så att man hoppas att de här typerna åker på en rejäl hästspark så att vi ska få stopp på det här, säger hon.Rolf Sundblad
rolf.sundblad@dt.se