Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollektiv lördagstrafik

Annons

Drygt 40 personer kan vara intresserade av att stanna i Hedemora kommun om kollektivtrafik införs under lördagar. Nu ansöker kommunen om medel för att förbättra kommunikationerna under helgdagen.Under december höll integrationsstrategen Kjell Rosén möte i Hedemora och Långshyttan angående kollektivtrafikens situation.

I dagsläget trafikerar ingen kollektivtrafik sträckorna mellan Hedemora, Långshyttan, Vikmanshyttan och Garpenberg. Åtgärden gällde främst de nysvenskar som idag finns i Hedemora kommun.
Nu ansöker Hedemora kommun om 417 000 kronor hos Länsstyrelsen Dalarna och det är pengar som oavkortat ska gå till en busslinje som trafikerar de aktuella sträckorna två gånger om dagen; in till Hedemora centrum och sedan tillbaka till de tre byarna.

Målet med åtgärden beskrivs vara att Hedemora blir som kommun mer attraktiv om det finns förbättrade kommunikationer med glesbygderna. Kommunen har avtal med Länsstyrelsen som säger att man tar emot 30 stycken flyktingar per år. Dessutom pågår en regelbunden anhöriginvandring.

– Vi vill utveckla möjligheten för fler asylsökande och att välja Hedemora som permanent bostadsort i framtiden. Enligt den genomförda enkäten kan 44 nysvenskar tänka sig att välja Hedemora som hemkommun i framtiden, säger Kjell Rosén.
Målgruppen för enkäten angående kollektivtrafik på lördagar är de nysvenskar som upplevt Hedemora kommun under sin asyltid och kommunens mål är att 50 stycken nysvenskar ska välja Hedemora som sin framtida bostadsort.

Genomförandet av bussturer på lördagar ska starta den 1 april och projektet ska avslutas den sista december 2014. Lördagsturerna ska hämta resanden från Långshyttan och Garpenberg under förmiddagen. Likaså gäller för Vikmanshyttan. Återresa till Garpenberg, Långshyttan samt Vikmanshyttan sker under eftermiddagen.

Budgeten för ändamålet beräknas idag till 535 000 kronor varav man ansökt om 417 500 kronor från Länsstyrelsen.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se