Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom ihåg att rösta i kyrkovalet!

Den 15 september är det val i Svenska kyrkan. Inför det valet, som berör den lokala, den regionala och den nationella nivån, vill jag lyfta fram följande arbetsområden, som känns viktiga i en öppen, välkomnande folkkyrka. I gudstjänsterna kan fler välkomnas att bli delaktiga i förberedelserna, till exempel representanter från olika byar och föreningar, också barn och ungdomar genom sång och musik.

Särskild vikt måste läggas vid konfirmandarbetet, liksom all verksamhet för barnen och de unga och deras föräldrar.

Om församlingen och föräldrarna lägger upp en strategi för att förhindra missbruk av alkohol och narkotika, kan mycket lidande i framtiden förhindras.

För att sådan förebyggande verksamhet skall bli effektiv, bör kyrkan och kommunen samverka.

Församlingshemmen bör vara välkomnande mötesplatser, dels som stöd för dem, som känner sig ensamma eller utanför, dels en plats för studier och samtal kring existentiella frågor och aktuella samhällsproblem.

Vidare känns den internationella solidariteten viktig. I samarbete med andra kyrkor runtom i världen stöder vi dem, som drabbas av naturkatastrofer eller krig.

Svenska kyrkan bidrar också till projekt, som syftar till att påverka olika stater, framför allt i Afrika, att exempelvis ordna skolor för alla barn och tillräckligt med sjukvård för kvinnor, som ska föda barn.

Varje församling borde bilda en internationell grupp, som stöder sådant solidaritetsarbete och även tar sig an den globala miljö-och klimatfrågan.

Kom ihåg att rösta i kyrkovalet! Det är också möjligt att förhandsrösta 2-11 september.

Liv Lunde Andersson ordförande (s) i Leksands församlings kyrkoråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel