Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom över nära en miljon

En tidigare chef på Outokumpu i Avesta har åtalats misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och där företaget ska ha lurats på runt en miljon kronor. Chefen ska genom att manipulera lönesystemet ha kommit över pengarna.

Genom sin chefsposition hos Outokumpu i Avesta kunde en person under tiden februari 2007 till maj 2009 manipulera bolagets lönesystem och ge sig själv och andra förmåner. Chefspersonen har gjort extra löneutbetalningar och ersättningar till sig själv.
Det har bland annat handlat om att personen i lönesystemet registrerat uttagna övertidstimmar som denne inte varit berättigad till, och även fiktiva så kallade klämtimmar och fiktiva semesterdagar som skulle berättiga till framtida ledighet. Även utbetalningar av rese- och kostnadsersättningar som inte motsvarat faktiska utlägg har chefspersonen gjort till sig själv.
Personen har också tagit upp och fått ett nytt lån på 150000 kronor utbetalat till sig, ett lån som arbetsgivaren inte gett sitt medgivande till.
Vidare har även andra personers identitet använts för utbetalningar som kommit personen till godo. Personen har även betalat ut lön till anhörig utan att det funnits någon anställning.
Sammanlagt är 985000 kronor som chefspersonen ska ha kommit över genom sitt handlade.
Åtal om misstänkt grov trolöshet mot huvudman har nu väckts mot personen, och åklagaren anser att brottet ska ses som grovt.
Elisabeth Hansson, kommunikationschef hos Outokumpu, sa i DD vid ett tidigare tillfälle i en kommentar att händelsen var allvarlig och en personlig tragedi för medarbetaren.
Personen har fått sluta sin tjänst.
MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se @daladem.se>

@daladem.se>