Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Komiken lyser bäst på svart botten"

/

Helge Skoog, Anki Lidén och Michael Segerström lyfts fram på affischen. Lisa Lexfors som kommer från Dala-Järna och Thomas Segerström, regissör, ingår också in ensemblen.

Annons

Den sista cigarren heter komedin av Bengt Ahlfors finlandssvensk regissör och dramatiker och vars husgudar är Hitchcock och Molière, avslöjar Thomas Segerström.

Ahlfors skrev bland annat manus till goda Grannar, den fösta svenska dokusåpan och till aidspjäsen Finns det tigrar i Kongo? En internationell succé och översattes till ett 20-tal språk.

Thomas Segerström var konstnärlig ledare för Romateatern på Gotland i 25 år. Nu står han bakom Teater vid Siljan som producerar Den sista cigarren tillsammans med Maria Lindström, hon som producent och hans som regissör. Några andra parter ingår också.

När DD hälsar på är repetitionerna i full gång i Klockargården i Tällberg.

– Vår ambition är att underhålla men med en djup eftertanke, inte bara kittla. Man ska kunna bära med sig något man känner igen, säger Thomas Segerström.

Det är en liten men tung ensemble med en enorm produktion i bagaget inom vitt skilda områden.

– Men jag gjorde elva polisrollen under ett år och många professorer har det också blivit, säger Michael Segerström.

Humor ska ha en allvarlig botten, betonar Lisa Lexfors, tidigare Persson, som kommer från Dala-Järna och är yngst i gänget. Hon gick Calle Flygares teaterskola 1996-98 och hon spelade en huvudroll i en storfilm i Bangladesh när hon var 18.

– Det var en helt galet stor föreställning med poliser på plats som vaktade utanför entrén i Bangladesh.

Hon ingick också i gänget bakom Partaj som belönades med Kristallen för bästa humorprogram 2013. Hon har också spelat med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern. Här i Tällberg spelar hon dotter till kyrkoherden Helge som spelas av Michael Segerström.

Det är mycket förvecklingar men ingen spring-i-dörrar-komedi.

– En passion är något helt galet men på fullt allvar, säger Thomas Segerström.

Thomas och Michael Segerström drev på 70-talet Tidningsteatern, en tvåmannagrupp med samhällsradikal och burlesk satir på repertoaren. Michael Segerström drev också Boulevardteatern 1984-2006. Han har också varit knuten till Stockholms- Göteborgs- och Helsingborgs stadsteater.

2008 fick han Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för sin prestation i filmen Darling där Johan Kling svarade för manus och regi.

– En lågbudgetproduktion som gjordes på 18 dagar. kling visste exakt vad han ville ha, säger Michael Segerström som också spelade Edward Persson i SVT dramadokumentär "Allt ljus på mig."

Thomas och Michael Segerström var med i Tältprojektet "Vi äro tusenden" som turnerade land och rike runt 1977.

– Det hände mycket 1977, Elvis dog, mellanölet togs bort, Tältprojektet åkte runt landet och Groucho Marx dog, säger Thomas Segerström.

Helge Skoog kommer väl alltid att förknippas med detektiven Ture Sventon. Här i Tällberg har Skoog blivit igenkänd genom sin röst i teveprogrammet Halv åtta hos mig, trots att han inte syns i bild, berättar hans kollegor. Skoog hade inte möjlighet att vara med när DD hälsade på.

1989 tog han initiativet till Klara Soppteater och var dess konstnärliga ledare två perioder. Han har varit engagerad på Riksteatern och Borås stadsteater och Stockholms stadsteater Och han var en av dem som introducerade Teatersport, en modell av spontanteater i Sverige på 80-talet. Det kan vara en situation eller tema som ska genomsyra sketchen. Därefter får en domare eller publiken avgöra vem som vann.

Här i Tällberg spelar han den pensionerade rektorn Ragnar vars stora passion i livet är cigarrer, cognac och goda middagar. Det visar sig också att hans hustru Anneli - Anki Lidén - också bär på en passion. Men inte för cigarrer.

Anki Lidén har mer än 60 filmer och teaterproduktioner bakom sig. Hon har gjort många vitt skiftande kvinnoroller, en av många minnesvärda är Ingemars döende mamma i Lasse Hallströms Mitt liv som hund. Hon fick guldbaggen för bästa kvinnliga biroll som mormor I taket lyser stjärnorma. En annan roll hon själv gärna minns är den svenska komedifilmen Jag är med barn av Lasse Hallström där hon spelade mot Magnus Härenstam.

Hon kom till Uppsala stadsteater direkt efter scenskolan och har gjort allt från Fröken Julie till Nina i Måsen. Hon har varit knuten till stadsteaterns fasta ensemble ända tills för ett år sedan har men varit tjänstledig för att göra roller vid TV-teatern, Radioteatern och på Dramaten. Numera är hon också superkänd som mamma till Avicii, Tim Bergling, världskänd som DJ och kungen av klubbmusik.

– Det började med att han fick en dator när han gick gymnasiet och på den vägen är det. Han kommer snart med ett nytt album, berättar Anki Lidén som gillar sonens musik.

Den sista cigarren går 9 juli - 2 augusti går på Klockargården i Tällberg.

Annons