Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommande års Falujungfru presenterades

Så var det då i sista stund klart inför julen med 2014 års Falujungfru (i trä), framtagen av kooperativet Arbetslivscentrum på Ingarvet genom bland andra Kia Wigelius och hennes medhjälpare.

Färgen är orange, en nyans som inte förekommit tidigare på figurerna.
Färgidén kom från Falu Ättiksfabriks bok ”Mat med smak” utgiven 1945. Omslaget pryds av en tjusig jungfru i orange dräkt, något ljusare än falurött.
I boken kan hittas recept om bland annat surstek! Täckelset över de nytillverkade figurerna rycktes i går bort av Kia tillsammans med Örjan Hamrin och Jan Raihle från Dalarnas Museum.
– Sura av ättika är vi inte men väl jätteglada att vi äntligen har gjort klart våra 100 numrerade Falujungfrur precis till jul, säger Kia.

– Falujungfrurna är gjorda i björk och numrerade och är ett jagat byte bland samlarna. Jag har hållit på att tillverka Falujungfrur sedan många år tillbaka och stödet från Dalarnas Museum är värdefullt. Jag tycker att vi har en fin tradition i Falun med Falujungfrun och hoppas hon kan bli en ännu större symbol för staden. Varför inte be någon konstnär göra en rejält stor Falujungfru och ställa i någon eller några av våra rondeller!
Örjan Hamrin och Jan Raihle berättade att Falujungfrun har sitt ursprung i Tyskland på 1600-talet. Men i nuvarande form har hon tillverkats sedan 1941 då Svante Svärdström från Dala Forminnessal initierade en tillverkning av jungfrun till Faluns 300-årsjubileum.
Anledningen var att ett par upphittade exemplar, troligen leksaker, från mitten av 1800-talet. Svante Svärdström tyckte att Falun behövde en symbol, vilket det också blev.

Falujungfrun blev riktigt känd när Falu Ättiksfabrik hade med en Falujungfru i sin logo från 1945 och framåt. Traditionen fortsätter och genom åren har cirka 50 000 tillverkats. Dalarnas Museum har sedan invigningen 1962 varit drivande i tillverkningen.
– Falujungfru är egentligen inte en kvinna utan från början ett rymdmått, 8,2 cl, för brännvin, säger Örjan.
– Falubrännvinet hälldes en gång upp i behållare gjorda av koppar från gruvan. Man kunde alltså på beställa en Falujungfru. Men någon kvinna uppenbarade sig inte utan krögaren hällde upp 8,2 cl Falubrännvin i ett glas. I dag är dock Falujungfrun enbart av trä och pryder många hem. År 1941 var hon grön och fram till i år har diverse färger använts, dock ej orange som för nästa år.

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se