Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer det att räcka?

Det står 47 barn i kö som vill börja förskolan första september och det finns 75 tomma förskoleplatser.
- Vi är i balans nu, säger Mariann Nordlöf (S) ordförande i barn- och skolnämnden.

Mariann Nordlöf vill understryka att det handlar om en ögonblicksbild av barnomsorgskön, som kan förändra sig relativt snabbt.
- Men 2010 har sett bra ut, säger hon.
Föräldrar till 47 barn väntar på förskoleplats den första september. 19 av dem har stått i kö i mer än fyra månader.
- Men det är föräldrar som har tackat nej till erbjudanden. De väntar på en speciell förskola, säger Mariann Nordlöf.

"Kö före jul"

Om Mariann Nordlöf hoppas att förskoleplatserna ska räcka för behovet i höst och i vår, så är moderaten Clas Jacobsson mera tveksam:
- Till första november vill 73 barn ha en plats och nu finns 75 lediga platser. Som vanligt kommer en kö uppstå redan innan jul, säger Clas Jacobsson (M). Han anser att det för Socialdemokraterna är viktigare att kommunen själva driver förskolor än att att alla barn som har rätt till en plats får det. Men Mariann Nordlöf tror dock att platserna kommer att räcka.
- Med hans matematik gör de inte det, men det är med hans sätt att räkna. 75 tomma platser är en ögonblicksbild, det förändras hela tiden, säger Mariann Nordlöf.

151 nya barn

Barn- och skolnämnden har också fått en prognos för det framtida behovet av förskoleplatser. 151 nya barn förväntas tillkomma de närmaste tre åren. Den nya sektorchefen för utbildning, Per Jerfström har fått i uppdrag att utarbeta en plan för hur det behovet ska tillgodoses.

KLARA ERIKSSON
0243-920005