Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet beklagar nedläggningen

”Beklagligt”, säger kommunalrådet Ulf Hansson. Ungefär detsamma säger bya­laget. Någon gemensamhetslösning à la Husby verkar inte vara på gång.

– Det är beklagligt, naturligtvis. Det är ju väldigt bra för ett samhälle att ha en lanthandel, kommenterar Hansson nedläggningen i Garpenberg.
Frågan är om kommunen kunde gjort mer, man är ju hyresvärd genom Hedemorabostäder.
– Jag vet att deras hyra inte har varit oskälig på något vis, säger Hansson.
I övrigt tycker inte Hansson man kunnat göra så mycket. Hemsjukvård och hemtjänst har kunnat handla där. Tidigare har försök gjorts med att bussa äldre till lanthandlar men försöket slog inte väl ut.

Bidrag?
– Nej, det vet jag inte ens om vi får göra.

Barbro Eriksson är ordförande i Garpenbergs Byalag. Hon pekar på att man tidigare visat kämpaglöd för att bevara butiken. Frågan är hur mycket glöd som finns kvar. Något initiativ för en gemensamhetsdriven butik à la Husby känner hon inte till.

Både Hansson och Eriksson pekar på grundproblemet: att en liten handlare får betala så mycket mer för varorna.
– Det är tråkigt att de stora bolagen plockar dem på så mycket pengar, tycker Eriksson. Då blir det svårt för en liten affär.
Affärslokalen finns kvar i Garpenberg och frågan är vad som händer med den.
– Vi får ta en dialog med Hedemorabostäder, säger Hansson. Sen får vi hoppas att det startar upp igen. Det stod ju tomt i Husby och Vikmanshyttan men har startats igen.

Jan Björkegren/DT
jan.bjorkegren@dt.se