Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunals ordförande gillar modellen: ”Väldigt bra och vettigt”

Annons

Kommunalfacket har inte sett någon anledning att ifrågasätta den nya modellen i samband med sjukskrivningar.
– Det här är väl något à la ABB. Jag tycker att det låter väldigt bra och vettigt, säger Marit Örngård, ordförande för Kommunal i Ludvika.

– Dels verkar det vara en utmärkt bra tjänst att man kan ta kontakt med sjuksköterskan och få råd om man är hemma och ’vabbar’ barn. Dels är det bra att man faktiskt får kontakt med någon samma dag som man sjukanmält sig, så att det åtminstone är någon som bryr sig om att jag är borta, resonerar Örngård.

Hon betonar att den nya rutinen inte fråntar arbetsgivaren skyldigheten att ta kontakt med den sjuke och förvissa sig om situationen. Att den nya modellen skulle leda till att sjuka känner sig tvingade att gå till jobbet, närmast utesluter Marit Örngård.
– Jag har inte uppfattat det som att sjuksköterskan ska göra en bedömning utan det här ska vara en tjänst som arbetsgivaren förmedlar.

I likhet med personalchefen så är Kommunals ordförande övertygad om att okynnessjukskrivningar är sällsynta.
– Den som anmäler sig sjuk i dag är sjuk. Det är dyrt att vara sjuk, karensdagen svider i plånboken.

Torbjörn Granling/DT